RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Індія зазнала фіаско з посадкою свого модуля на Місяць: в мережі цікаво жартують

У п'ятницю, 6 вересня, індійське космічне агентство (ISRO) не змогло посадити на Місяць автоматичну міжпланетну станцію "Вікрам", апарат втратив орієнтацію і зв'язок з ним було втрачено.

Про це розповів на брифінгу для ЗМІ керівник Індійської організації космічних досліджень Кайласавадіву Сіван.

Він зазначив, що локація апарату встановлена і спроби відновити зв'язок з ним триватимуть близько 14 діб.

"Ми виявили місце розташування лендера Vikram на поверхні Місяця, і орбітальний апарат зробив його тепловий знімок", - сказав Сіван.

Згідно зі звітом, "Вікрам" почав відчувати проблеми з орієнтацією, а тяга двигунів збільшилася з 70% до 100%. Вертикальна швидкість перевищила розрахункову, і зв'язок з апаратом пропав.

У той же час російський авіаексперт, кандидат технічних наук Вадим Лукашевич пожартував, що аварія сталася через "російський слід" в розробці апарату. Також він зазначив "прорив" індійської космонавтики в ході місії по посадці "Вікрам".

"Індія таки змогла зробити те, що до цього не вдавалося нікому - вперше в історії космонавтики здійснити м'яку посадку на Місяць "догори ногами". Відчувається російська участь у створенні космічного апарату. PS: а якщо серйозно - можливо, посадка взагалі була нормальною, незважаючи на пропажу телеметрії на висоті 335 метрів, але апарат сів на крутий схил кратера і вже після торкання просто перекинувся...", - зазначив він.

Як повідомляв "Апостроф", виведення індійського апарату на орбіту Місяця відбулося 20 серпня, він передав на Землю кілька знімків місячної поверхні. Зв'язок з ним пропав 6 вересня після спроби його посадити.