RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Гіганти з довгим язиком: що вміли і як виглядали пращури коал, які жили мільйони років тому

Палеонтологи з'ясували, що сімейство вимерлих сумчастих палорхесіди могли важити більше тонни та мали унікальну будову передніх кінцівок.

Про це повідомляє PLoS ONE.

У найбільшого з них, Palorchestes azael була особлива будова передніх кінцівок, бо ліктьовий суглоб був нерухомий, а кістки в ньому перебували під кутом близько 100 градусів по відношенню один до одного. Ймовірно, це якось допомагало гігантам добувати їжу.

Сімейство вимерлих сумчастих Palorchestidae - це родичі нинішніх коал і вомбатів.Палорхестіди були травоїдними і харчувалися корою і листям, або деякими рослинами.

Дослідження останніх років допомогли з'ясувати, як виглядала тварина: у неї була чутлива верхня губа і довгий язик. Крім того, у палорхестід був товстий, м'язистий хвіст, як у кенгуру, який, можливо, і розвинувся, щоб допомагати їм утримуватися у вертикальному положенні.

Але, раніше вчені майже не звертали уваги на детальне вивчення анатомії кінцівок цих тварин. Це упущення вирішили виправити австралійські біологи і палеонтологи на чолі з Хезел Річардс з Університету Монаша. Вони проаналізували скам'янілості кінцівок 60 палорхестід з п'яти музейних колекцій в Австралії і однієї колекції з Великобританії. У тому числі вчені досліджували кістки найбільшого з них, одного з останніх представників сімейства, Palorchestes azael, який важив близько 500 кілограмів і був близько 2,5 метрів в довжину.

Їх оцінки показали, що палорхестіди були набагато більші, ніж вважалося дотепер. Судячи з розмірів кінцівок, Palorchestes azael важив більше тонни, а тварини виду P. parvus - 300-400 кілограмів, а не 100, як припускали попередні оцінки.

Як повідомляв "Апостроф", на Сейшельських островах "ожили" птахи, які вимерлі тисячоліття тому.

Крім того, вчені розповіли про "крижаного дракона", який помер мільйони років тому.