У нас вмирали рідні та близькі – білоруська журналістка про причини протестів у Мінську

Бажання щось поміняти в країні у білорусів з'явилося з початком пандемії коронавірусу, коли влада світових країн захищала свої народи, а нам пропонували лікуватися роботою, горілкою та лазнею.

Про це в інтерв'ю "Апостроф" розповіла редактор онлайн-порталу mediakritika.by Яніна Мельникова.

"Ви знаєте, що в Білорусі не оголошували карантин, президент називав все це психозом, коронавірус не страшніше грипу, і нас вилікує трактор, лазня і горілка. Звучала й інша нісенітниця, яка сильно била по простим людям, які бачили, що відбувається, у яких хворіють і помирають близькі. Це било по медикам, яким не вистачало коштів для захисту, в лікарнях не було апаратів КТ, приладів для вимірювання кисню в крові і багато чого іншого", - говорить білоруска.

Розуміючи, що ніякої допомоги від влади не буде, жителі Білорусі самостійно проявили ініціативу, і організували величезну підтримку медикам: "Збирали гроші, шили маски, друкували на принтерах захисні щитки. Буквально за кілька місяців величезна кількість людей нон-стоп працювали на те, що повинна була робити держава", - розповідає Мельникова.

За її словами, саме тоді білоруси зрозуміли, що здатні на багато що, і коли в країні почалася виборча кампанія, люди були впевнені у своїй силі і здатності змінювати щось на краще.

"І коли спочатку з'явилися одні кандидати, їх посадили, а потім прийшла Світлана Тихановська, вона просто лягла на ці настрої, вона дала людям те, що вони хотіли почути. Вона говорила про те, що ми мудрі, сильні, працьовиті, ми все вміємо. Що ми не повинні дозволяти собою маніпулювати, розтоптувати себе, дозволяти поводитися з собою, як з брудом. І це дало свій ефект", - зазначила білоруська журналістка.

Ще один ефект, який дала пандемія, - повернення білорусів з заробітків з-за кордону, у яких з'явилося достатньо часу, щоб нарешті відчути, яке воно, життя в Білорусі.

"Вони побачили зовсім не ту картинку, яку вони бачать по телевізору, і яку вони бачили набігами, коли приїжджаючи сюди провідати рідних. Вони зіткнулися з реальним життям, і це викликало відчуття когнітивного дисонансу і відторгнення", - пояснила Мельникова.

Нагадаємо, що в Білорусі не вщухають протести проти фальсифікації попередніх результатів виборів президента. На акції протесту в ніч з 10 на 11 серпня було затримано понад дві тисячі осіб. Також в ході зіткнень з протестуючими постраждали 21 співробітник органів.