RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Археологи розкопали величезний будинок, описаний в ісландській сазі: фото

В Ісландії, де раніше знайшли найстаріше поселення вікінгів, під час розкопок у селищі Арнарфьордур знайшли великий середньовічний будинок, який, імовірно, є однією з будівель, описаних в сазі про заселення цього острова.

Про відкриття повідомило місцеве агентство RUV.

У 2013 році в селищі археологи наткнулися на дуже стару купу золи, яка через кілька років привела до відкриття фермерського поселення X століття. В 2020 році вдалося розкопати земляний будинок з великою піччю і камінням, яке розтріскалось. Поруч з ним знайшли хатину довжиною 23 метри. Для тих часів це було дуже довга житлова споруда.

Усередині хатини знаходилося довге вогнище. Поблизу хатини були розкопані кузня, майстерня, корівник і ще 3 житлових будинки поменше. Археологи припускають, що тут могли жити рудокопи, бо поруч розташований залізний рудник.

Видання Ancient Origins зазначає, знайдене поселення могло бути згадане в одній з древніх саг під назвою "Ланднамабок", написаній в першій половині XII століття. Це найстаріше з коли-небудь виявлених письмових джерел з докладним описом заселення Ісландії. У сазі наводиться поіменний список перших ісландських жителів: 3000 імен людей і 1400 географічних назв. Згідно сазі, першим поселенцем в містечку Свінадалур був Ейвіндур Аудкула. А близько 1300 року нашої ери Колбейн Б'ярнасон Аукілінгур став місцевим ярлом, тобто графом. Археологи поступово прийшли до думки, що розкопані ними споруди цілком могли бути поселенням початку X століття, згаданим в сазі.

Як повідомляв "Апостроф", на півночі Аравійського півострова виявили величезні кам'яні структури, які значно старше знаменитих єгипетських пірамід.