RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені показали на мапі зони максимальної небезпеки появи нових пандемій

У Сіднейському університеті (Австралія) міжнародна група вчених, до якої увійшли фахівці з Великобританії, Індії та Ефіопії, визначили регіони і міста світу, схильні до ризику виникнення пандемій.

Результати дослідження опубліковано в журналі Elsevier One Health.

У зоні ризику опинилися країни південної і південно-східної Азії, а також Африки на південь від пустелі Сахара.

Вчені визначили ці райони за кількома факторами, серед яких низький рівень медичної допомоги, а також сусідство дикої природи і великих міст.

У "жовту" і "помаранчеву" зони небезпеки увійшли регіони, в яких фауна сусідить з великими конгломератами і існують високі показники співвідношення щільності худоби і птиці з щільністю населення. Вчені також врахували біорізноманіття диких тварин в цих регіонах.

На наступному етапі було визначено рівень медичної допомоги та інфраструктури в цих регіонах. Райони з низькими показниками позначили як "червоні" зони.

Третім етапом стало виділення міст (у всіх трьох зонах), в яких здійснюються глобальні повітряні перевезення, що сприяють поширенню інфекції.

У "жовтої" і "помаранчевої" зонах приблизно 43% з відібраних міст перебували в межах 50 кілометрів від аеропортів та інших можливих зон поширення інфекції. Ці міста увійшли

У "червоній" зоні значна частина міст також перебувала в межах 50 кілометрів від аеропортів, 14,2% - припали на зони поширення патогенів, пов'язаних з дикими ссавцями, 19,6% - з дикими птахами.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Австралійського національного університету (ANU), Інституту Макса Планка і Каліфорнійського технологічного інституту прийшли до висновку, що життя тварин на Землі зародилося на 100 мільйонів років пізніше, ніж передбачалося раніше.