RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Науковців спантеличило дивне явище на Юпітері: відео

Астрономи з'ясували, що середня швидкість вітру в межах кордонів Великої червоної плями Юпітера збільшилася на 8% з 2009 по 2020 рік. Вона перевищує 400 миль на годину (644 км на годину).

Про це повідомляє NASA.

Більше 10 років науковці спостерігали за Юпітером через телескоп Хаббл НАСА. Проаналізувавши дані за ці роки, фахівці прийшли до висновку, що середня швидкість вітру в межах кордонів Великої червоної плями збільшилася, а вітри поблизу самої внутрішньої області шторму меншого зеленого кільця, навпаки, сповільнилися. Обидва вітри рухаються проти годинникової стрілки.

За даними NASA, хмари малинового кольору масивного шторму обертаються проти годинникової стрілки з великою швидкістю, а вихор більше, ніж наша Земля.

За словами Майкла Вонга з Каліфорнійського університету в Берклі, який керував аналізом важко діагностувати збільшення швидкості на Юпітері, тому що телескоп не може добре бачити дно шторму.

"Все, що знаходиться нижче вершини хмар, не видно в даних. Але це цікава частина даних, яка може допомогти нам зрозуміти, що живить Велику червону пляму і як вона підтримує енергію", - додав він.

Нагадаємо, астрономи виявили "пекельну" планету, на якій залізо замість повітря.