RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У Франції знайшли унікальні поховання, яким понад 4 тисячі років: фото

Розкопки перед будівництвом житла в Сен-Женьє-де-Фонтеді, на півдні Франції, виявили протоісторичне поселення, побудоване в неоліті і заселене в бронзовому віці. Археологи знайшли докази майже 180 споруд: траншеї частоколів, підвали для зберігання та напівпідземні печі чи силоси.

Про це написали в The History Blog.

Розкопки виявили складну мережу ровів і траншей з частоколів, які оточували величезне середовище проживання, надземні частини якого зараз зникли. Найбільші з цих ровів мають глибину понад 2 метри, а вужчі й дрібніші, ймовірно, відповідають траншеям, пов’язаним із встановленням стовпів, які мали брати участь у зведенні частоколу чи валу.

Бажання закріпити житла за такими спорудами часто зустрічається наприкінці неоліту і може відображати певну архітектурну традицію, новий спосіб сприйняття інтеграції сіл у ландшафт або свідчити про політичну нестабільность та бажання захистити себе.

Перші дати, які археологи могли назвати, дають впевненість, що спроруди будували між 2500 і 2200 роками до нашої ери, що відповідає останній фазі Лангедокського остаточного неоліту (халколіту).

"Найстаріші споруди в якийсь момент були занедбані, а пізніше повторно використані для поховань. Останки дитини були знайдені закопаними на підлозі печі, а на дні силосів, льохів та кар’єрних ям виявлено кілька скелетів дорослих. Окремі поховання в цей період були рідкістю. Типовою поховальною традицією були колективні поховання, коли кілька членів громади ховали в мегалітичних пам’ятниках або природних порожнинах", - пишуть у блозі.

Також унікальними є збережені основи кам’яних стін, які вперше задокументують форму та розміри ранніх протоісторичних будинків у центрі Лангедока. Одну частину стіни, що складається з двох рядів блоків, можна впізнати як апсиду великої будівлі довжиною понад 30 футів і шириною 20 футів. Блоки градуйовані, причому найбільші на зовнішній стіні і тонші в напрямку внутрішньої частини будівлі. Ймовірно, стіни споруди були кам’яними знизу, але сформованими з дерева та землі у верхніх частинах.

Ще одна безпрецедентна знахідка – це поховання-цист із мегалітичних плит, що утворюють прямокутні стіни та кришку. Усередині масивного саркофага археологи виявили скелетні останки двох людей. Коли друге тіло було поховано, кістки першого були порушені і тепер перемішані, тоді як друге тіло залишається зчленованим у своєму похованому положенні. Єдина підказка про дату поховання з контексту полягає в тому, що вона повинна бути після неолітичної печі, біля якої була побудована.

Раніше "Апостроф" писав про те, що археологи в Ізраїлі виявили, ймовірно, найдавніші ручні гранати.