RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Сочинська змова": як Росія зіграла роль щура та зрадника вірмен

Росія, аби зберегти хоча б залишки свого впливу на Південному Кавказі, вирішила зрадити своїх союзників-вірменів, використавши їх як розмінну монету.

Про це пише головний редактор "Апострофа", військовий оглядач Денис Попович.

Читайте також: Колони вірмен покидають Нагорний Карабах після оголошення капітуляції: відео

Він пояснив, яку багатоходівку задумав кремлівський диктатор:

"Російська Федерація, сточивши свій військовий потенціал під час війни з Україною, позбулася можливості силовим шляхом впливати на ситуацію в стратегічному для себе кавказькому регіоні. Але попри все, імперські замашки та намагання за будь-яку ціну зберегти цей вплив залишилися. Тому в Москві задумали паскудну багатоходівочку. На останній зустрічі з Ердоганом Путін, очевидно, погодився не втручатись у заплановану Азербайджаном спецоперацію щодо відновлення суверенітету над Нагірним Карабахом. Натомість в Москві розраховували, що Вірменія спробує захистити Карабах, отримає поразку, після чого у Вірменії розпочнуться протести, які будуть вміло розігріватись російською агентурою. Наслідком цих процесів мало б стати усунення від влади вірменського прем'єра Ніколи Пашиняна. Він не влаштовував росіян, бо розпізнавши щурячу натуру Москви, Пашинян почав шукати контактів із Заходом та миру з Азербайджаном. А Кремлю був потрібен на Кавказі заморожений конфлікт без будь-якого вирішення", - пише Попович.

Він вважає, що Москва використовувала вірмен як розмінну монету:

"Таким чином Росія, задля того, щоб зберегти хоча б рештки свого впливу на Південному Кавказі, вирішила зрадити своїх союзників-вірмен, використавши їх як розмінну монету. Не виключено, що саме росіяни передали азербайджанцям координати найбільш важливих військових об'єктів на території Карабаху, аби прискорити капітуляцію карабахських збройних формувань. Цей план значною мірою реалізувався. Внаслідок блискавичної операції Азербайджану, Нагірний Карабах капітулював, а у Вірменії почалися антиурядові протести. Проте Пашинян цілком мудро вирішив не вступати у безнадійну війну із тандемом Азербайджан + Туреччина, а окрім антиурядових маніфестацій у Єревані проходять також антиросійські протести. Відтак Пашинян має шанси втриматись, а обурення вірмен зрадою росіян є цілком зрозумілим", — пише оглядач.

Він розповів, чому вважає, що відбулася "сочинська змова" між Путіним та Ердоганом:

"Була низка заяв з обох сторін до та під час військової операції Азербайджану. Зокрема до операції Ердоган зробив кивок в бік Москви, заявивши, що вона просто так не віддасть Крим і що він довіряє Путіну та Заходу. А коли операція вже почалася, Дмитро Мєдвєдєв зробив черговий брудненький допис, мовляв, Вірменія сама винна, бо почала дружити із США, а дружина Пашиняна "відправила печеньки ворогам" (мається на увазі її візит та допомога Україні)", - розповів Попович.

На цьому фоні військовий оглядач висловив співчуття вірменському населенню Нагірного Карабаху, яке тепер змушене терміново евакуюватись.

"Є надія, що Азербайджан зацікавлений в мирній реінтеграції місцевого населення. Таким чином багаторічна війна в Нагірному Карабаху завершилася перемогою Азербайджану, який відновив свій законний суверенітет над цією територією. Азербайджану допомогла Туреччина, яка розчистила Баку дорогу, скориставшись щурячою натурою Кремля. Виграш для Ердогана очевидний - кратне збільшення впливу на Кавказі, а саме з Росією Туреччина завжди воювала за цей регіон. Чимало крові було пролито в багатьох російсько-турецьких війнах. Росія зіграла роль щура та зрадника, вчергове покрила себе ганьбою, її остаточна геополітична поразка в цьому регіоні - лише питання часу. Процес може прискоритись, якщо Пашинян втримається при владі. Вірменія зазнала поразки, але і від поразок може бути користь. Тепер вірменам варто зрозуміти, що Росія - не друг і не союзник. Це - зрадник, який завжди вдарить у спину. Єревану варто рухатись вперед та шукати нових друзів. Корисний урок можуть винести й інші країни, які мають конфлікти, заморожені "за посередництва" Російської Федерації. Це Грузія та Молдова. Можливо настав час ухвалювати рішення?" - резюмує Попович.

Раніше ми повідомляли, що у Вірменії офіційно звинуватили Азербайджан в агресії через операцію в Нагірному Карабаху.

Вас також може зацікавити:

У Вірменії почалися протести на тлі загострення в Карабаху: відео з Єревану

Російські миротворці просто втекли: у Вірменії вимагають виходу з ОДКБ

Обмежаться Карабахом? Три сценарії розвитку конфлікту між Азербайджаном та Вірменією