RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чорні дірки та магніти: як вчені, що працюють на армію РФ, отримують західні гранти

Вчені, які беруть участь у розвитку російського військово-промислового комплексу, продовжують вести наукову діяльність на Заході та отримувати західні гранти.

Про це йдеться в розслідуванні Trap Aggressor, пише Guildhall.

Зокрема, російські вчені отримують фінансування від Національного наукового фонду США: на сайті MDPI, наприклад, наголошується, що Національний науковий фонд США є спонсором журналу і, зокрема, російських проектів. Також до фінансування залучено Раду з природничих наук та інженерних досліджень Канади, Європейську дослідницьку раду, Британський інститут охорони здоров'я.

Читайте також : Бізнес під час Великої війни: як ЄС зараз торгує з Росією

Московський фізико-технічний інститут входить у мережу MDPI (і, відповідно, спонсорується Заходом), і саме він стоїть за розробкою безпілотних систем, що використовуються в армії РФ. Інститут готує фахівців для російського ОПК та співпрацює з оборонним науковим інститутом РФ, який потрапив під санкції України, ЄС, Великої Британії, США.

Російські вчені Юрій Ковальов, Олексій Бородін, Станіслав Бабак, Олександр Короткевич Фото: trap.org

Розслідувачі розповіли, що у Московському фізико-технічному інституті працював Микита Косогоров, який влаштувався аспірантом до Каліфорнійського технічного інституту. Наразі він бере участь у дослідженнях з фізики чорних дірок, на які було виділено гранти від 9 до 14 млн доларів. Також Юрій Ковальов, який продовжує роботу в Московському фізико-технічному інституті, викладає в Інституті радіо та астрономії Макса Планка у Німеччині, та бере участь у грантових дослідженнях про чорні діри.

У французькій Лабораторії астрочастинок та космології науковим керівником є росіянин Станіслав Бабак, він також є запрошеним ученим Московського фізико-технічного інституту, а у 2022 році брав участь у дослідженні гравітаційних хвиль, на яке було виділено 17 млн дол.

Професор Університету Нью-Мексико Олександр Короткевич продовжує працювати в Інституті теоретичної фізики Ландау РАН. Він бере активну участь у дослідженнях з хвиль Стокса з фінансуванням на 23 млн дол.

Антон Андрєєв, професор Вашингтонського університету та Сколківського інституту науки та технологій, отримував американське фінансування. Сколтех співпрацював із російським оборонним сектором. Фонд інституту отримує підтримку від російських виробників озброєнь, включаючи "Тактичне ракетне озброєння".

Анатолій Звєздін – науковий співробітник інституту загальної фізики ім. Прохорова РАН (залучений до роботи з російською оборонкою) брав участь у дослідженнях з магнітної оптики з грантом на $485 тисяч.

Нещодавно було заарештовано професора естонського університету В'ячеслава Морозова (громадянина РФ). У поліції заявили, що Морозов зливав інформацію про естонські наукові розробки російським спецслужбам.

· Вас може зацікавити:

Гармати замість холодильника: куди мчить путінська Росія

Росія-дірява: що зробили санкції з путінською економікою

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США