RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Союзники Росії продають боєприпаси для України: спливли деталі

Серед постачальників снарядів, які Чехія шукала для закупівлі та передачі Україні, є навіть країни, котрі належать до "списку союзників" Росії.

Про це пише видання The Wall Street Journal.

Читайте також: Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України: з’явилися цікаві подробиці

Повідомляється, що Чехія згадала про свої історичні зв’язки ще за часів холодної війни, що допомогло їй сформувати великий збройний пакет для України розміром 800 тисяч артилерійських снарядів. Постачальниками такої кількості снарядів були країни зі всього світу. Проте офіційні представники Чехії замовчують список цих країн, вказуючи лише, що серед них є також союзники Росії.

Заступник міністра оборони Чехії Ян Йіреш, зауважив, що були деякі розбіжності між публічною підтримкою деяких урядів Росії та їхньою приватною готовністю до співпраці з союзниками України.

Тому радник з нацбезпеки чеського уряду Томаш Пояр вказував, що конфіденційність залишається в пріоритеті:

"Головним принципом є конфіденційність: ми ведемо і продовжимо вести діалоги з усіма сторонами, попри їхню лояльність чи політичні вподобання, за винятком кількох країн, як-от Північна Корея".

За інформацією WSJ, колишня належність країни до складу СРСР несподівано перетворилася на певну вигоду. Крім того, країна підтримує міцні зв'язки з державами Глобального Півдня. Вони володіють значними запасами радянської зброї та здатні збільшувати її виробництво.

Офіційні представники Чехії вказали, що активно працюють над укладенням домовленостей щодо закупівлі боєприпасів. Чехія навіть знайшла ще 700 тисяч снарядів, які могла б закупити за додаткові фінанси.

Томаш Копецни, спеціальний представник Чехії в Україні, повідомив, що саме Прага є посередником у цьому: спочатку йде пошук снарядних запасів чи можливостей їх виготовлення, а далі – розміщення замовлення і оплата за поставку.

Стосовно домовленостей про поставку, вказано, що вона здійснюватиметься через Чехію чи інші держави, щоб уникнути будь-яких прямих відносин між країнами-виробниками та Україною. Це дозволить захистити "постачальників від реакції Москви".

Нагадаємо, раніше президент Чехії назвав терміни постачання в Україну 800 тисяч снарядів.

  • Вас також може зацікавити:

Швеція долучиться до чеської ініціативи: названо розмір внеску на закупівлю боєприпасів

Снаряди для України: ще одна країна ЄС підтримала чеський план допомоги ЗСУ

Україна отримає ще одну велику партію артснарядів