"Вибори" без вибору: як в світі відреагували на перемогу Путіна і хто привітав диктатора

У неділю, 17 березня, в РФ відбулися псевдовибори президента, за результатами екзитполу яких Володимиру Путіну віддали понад 87% голосів. Світ вже встиг відреагувати на подібні псевдовибори.

Реакцію деяких світових лідерів зібрав “Апостроф".

Читайте також: Чи визнає Захід "перемогу" Путіна: експерт про наслідки голосування в Росії

Європейський союз

Sky News передає, що глава зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозеп Боррель зауважив, що вибори не були вільними чи чесними і були "базовані на репресіях і залякуванні". На цьому він наголосив, виступаючи на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 18 березня.

У раніше опублікованій заяві йдеться про те, що ЄС засуджує "незаконні" вибори, проведені в окупованих Росією регіонах України, що "є ще одним явним порушенням Росією міжнародного права". ЄС наголошує, що президентські вибори в Росії відбулися "в дуже обмежених обставинах", які були "посилені" війною в Україні. Вказано, що такі результати на ділянках не будуть визнані союзом.

Німеччина

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС вказала, що росіяни просто не мали вибору під час проведення голосувань, додавши, що це були "вибори без вибору". Вона прокоментувала це наступним чином:

"Виборчий процес свідчить не лише про безрозсудну поведінку Путіна щодо власного народу, але й суперечить нормам ООН. Так звані "вибори" у частинах України, у частинах Молдови та частинах Грузії суперечать міжнародному праву".

Вона також згадала про певного роду протести росіян на дільницях, вказавши, що таким чином росіяни продемонстрували свою позицію.

Естонія

На зустріч глав МЗС Європейського союзу міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна про "вибори Путіна" відгукувався наступним чином:

"Вчора у Росії відбулись деякі дії, вони називають це "виборами". Але це не були вибори. Те, що ми бачили, не було демократичним виборчим процесом".

Він вважає російські вибори нелегітимними, додавши, що законне місце Путіна – це на лаві підсудних у Гаазі:

"Це не були легітимні вибори. Легітимне місце Путіна – бути в Гаазі як воєнний злочинець. Порушення міжнародного права із проведенням так званих "виборів" на окупованих територіях, примушування людей до участі у так званих "виборах"... ми розуміємо, що це фарс".

Литва

lrt.lt передає, що міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс також продемонстрував власну позицію стосовно російських президентських виборів:

"Закон не може виникнути з незаконності, а легітимність, яку поважають у міжнародному просторі, не може виникнути з примусу, пригноблення і фальсифікації. Тому ми не вважаємо і не називаємо цю фальсифіковану та імітаційну процедуру виборами, тому що вона, на жаль, більше схожа на трагічний фарс".

Ландсбергіс вважає, що процедура не була чесною та вільною, тобто не відповідала загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону.

Натомість російські видання публікують в Telegram дописи зі списками країн, що вже нібито привітали Володимира Путіна з переобранням на новий термін. Зокрема, один з пабліків опублікував наступний список.

Нагадаємо, раніше з’явилося фото реальних результатів Путіна з Чехії та Сербії.

  • Вас також може зацікавити:

Голосують під радянські пісні: журналіст з Херсона про "вибори" окупантів на півдні України

Що чекає на Росію у разі перемоги Путіна: п’ять основних сценаріїв

За що йти голосувати? У Росії незадоволені "виборами" Путіна