RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

У США затвердили секретну ядерну стратегію - враховують не тільки російську загрозу

Президент США Джо Байден ще в березні схвалив секретну ядерну стратегію, зосередившись на китайській загрозі.

Про це пише The New York Times.

У секретному документі він наказав збройним силам США підготуватися до можливих скоординованих ядерних викликів з боку Росії, Китаю та Північної Кореї та вперше включив пункт про стримування розширення Китаєм свого ядерного арсеналу.

Зміна відбулася на тлі того, що Пентагон вважає, що протягом наступного десятиліття запаси Китаю конкуруватимуть за розміром та різноманітністю із запасами США та Росії.

Документ, що оновлюється приблизно кожні чотири роки, настільки засекречений, що він не має електронних копій, лише невелику кількість друкованих примірників, поширених серед кількох посадових осіб національної безпеки та керівництва Пентагону. NYT стало відомо, що докладніше про стратегію розкажуть у Конгресі. Заява буде зроблена до того, як Байден залишить свою посаду.

NYT зазначає, що донедавна американська ядерна стратегія в основному зосереджувалась на стримуванні Росії. Проте, тепер вона також враховує значне збільшення китайського ядерного арсеналу. За прогнозами аналітиків американського військового відомства, до 2030 року Китай може мати тисячу ядерних боєголовок, а до 2035 року — півтори тисячі. Ці цифри наближаються до обсягів ядерних арсеналів Росії та США.

Як повідомляв "Апостроф", ще до початку масштабного вторгнення в Україну Росія активно готувала свій військово-морський флот до можливих ударів по цілях у Європі з використанням ядерних ракет у разі конфлікту з НАТО.