RU  UA  EN

Середа, 9 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

9 жовтня

Всі новини

У НАТО оголосили про створення версії Альянсу 3.0

У нинішніх геополітичних умовах відбувається процес формування "НАТО 3.0". Північноатлантичний альянс повертається до своїх основних завдань, для яких був створений .

Таку заяву зробив президент Фінляндії Олександр Стубб на пресконференції в Брюсселі після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте, передає "Укрінформ".

"Ми спостерігаємо формування нового етапу НАТО — "НАТО 3.0". Альянс знову зосереджується на своїй первинній місії стримування у відповідь на загрози зі Сходу, зокрема від Росії. Усі країни-члени Альянсу мають спільне розуміння викликів у сфері безпеки, і важливо, щоб ми діяли в обох напрямках — як у стримуванні, так і в обороні", — зазначив він.

Стубб підкреслив, що Фінляндія активно бере участь у заходах солідарності та вдосконаленні командних структур Альянсу. Зокрема, країна разом із США та північними союзниками увійде до складу об'єднаного командування НАТО в Норфолку та створить потужний сухопутний компонент у власних збройних силах. Окрім цього, Фінляндія спільно зі Швецією працює над формуванням передового сухопутного угруповання для зміцнення північного флангу НАТО.

"Завдяки силі наших збройних сил ми прагнемо стати постачальниками безпеки, а не споживачами, і бачимо, що багато союзників зацікавлені в наданні нам підтримки", — резюмував президент Фінляндії.

Як повідомляв "Апостроф", у НАТО через російську загрозу хочуть збільшити кількість боєздатних бригад. Для цього мають намір залучити ще приблизно 250 тисяч солдатів та створити 49 нових підрозділів.