RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Проливає світло на економіку та торгівлю: в Єгипті виявили велику давню схованку, фото

Німецько-єгипетська наукова місія знайшла у Тель-Атрібісі стародавню схованку, в якій зберігалася велика колекція з 13 тисяч остраконів – глиняних черепків з літерами.

Про це повідомило Міністерство у справах стародавностей Єгипту.

За допомогою остраконів у давнину в Афінах люди брали участь у голосуванні, в якому визначалася людина, яка найбільше була небезпечною для державного устрою. За результатами голосування таку людину виганяли на 10 років. На знайдених фрагментах остраконів науковці розібрали тексти демотичною, ієратичною, коптською, грецькою та арабською мовами.

"Це дуже важливе відкриття, тому що воно проливає світло на економіку та торгівлю стародавнього міста Атрібіса протягом усієї його історії. Ці тексти поступово розкривають деталі фінансових операцій, які здійснювали місцеві жителі. З них, наприклад, стаює ясно, як вони купували та продавали такі продукти, як пшениця та хліб ”, - заявив генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі.

Один із керівників дослідницької місії з німецької сторони Крістіан Латіс зазначив, що також знахідка свідчить про те, що на цьому місці була стародавня школа, де учні вивчали ті мови, які вказані на остраконах.

Тель-Атрібіс, у якому виявили черепки, був одним із дев'яти міст-центрів номів у Стародавньому Єгипті.

Фото: antiquities.gov.eg

Фото: antiquities.gov.eg

Фото: antiquities.gov.eg

Фото: antiquities.gov.eg

Нагадаємо, археологи виявили в Єгипті саркофаг принцеси, яку спочатку прийняли за короля.