США зробили важливу заяву про переговори щодо Донбасу

Сполучені Штати Америки готові підключитися до "нормандського формату" щодо врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Про це повідомляє видання ZN, UA, посилаючись на слова спеціального представника Державного департаменту США Курта Волкера.

"Якщо є потреба в більш широкому форматі, звичайно, ми підключимося. При цьому ми повністю підтримуємо "нормандський формат". Як я завжди говорив, проблемою цих зустрічей є не формат, а політична воля Росії провести в життя свої зобов'язання по Мінським угодам... Що б ви не робили для створення умов для реального миру і щоб Росія виконувала Мінські угоди, ми готові приєднатися і допомогти", - заявив Волкер.

Відзначимо, що в "нормандську четвірку" зараз входять Україна, Франція, Німеччина і Росія.

Перед цим президент Франції Еммануель Макрон висловив надію в найближчі тижні скликати "нормандську четвірку" для нового раунду переговорів. На зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним Макрон сказав, після обрання Володимира Зеленського президентом України з'явилися реальні можливості для досягнення миру в Донбасі.

Волкер зазначив, що згоден з цим, однак підкреслив, що головні проблеми щодо врегулювання ситуації на сході України пов'язані з Росією.

"Зеленський, без сумніву, користується підтримкою, у нього є мандат в парламенті, у нього є воля це зробити, але проблемою завжди була Росія. Я сподіваюся, що це нова можливість, і Росія змінить свою поведінку", - додав Волкер.

Як повідомляв "Апостроф", близький до Кремля експерт, директор Центру політичної кон'юнктури РФ Олексій Чеснаков розповів журналістам про цілі країни-агресора на Донбасі, за його словами, Росія намагається домогтися для окремого українського регіону "справжнього особливого статусу" і бажано, щоб він був закріплений в Конституції України.