RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Американська мрія в дії: хто така Камала Харріс і як вона стала віце-президентом США

У середу, 20 січня, у Вашингтоні відбулася офіційна церемонія інавгурації обраного президента США - 46-тим президентом Сполучених Штатів Америки став 78-річний Джо Байден. Пост віце-президента обійняла 56-річна Камала Гаріс, яка стала першою жінкою на посту віце-президента.

Інавгурація Байдена: онлайн трансляція і всі подробиці

Про те, хто така Камала Гаріс і чим вона відома в США, розповідає журнал VOGUE.

До того, як вступити в президентські перегони у команді демократів, Камала Гаріс обіймала посаду генерального прокурора штату Каліфорнія, а потім стала його сенатором. Екс-президент Трамп неодноразово називав її жахливою людиною, яка говорить неправду. Він критикував позицію Гарріс з питань оподаткування та фінансування армії. За словами політичних експертів, заяви Трампа були викликані страхом перед сильною енергетикою і професійністю Гарріс, яка значно додала голосів демократам на виборах президента 2020 року.

До Гарріс дуже лояльно ставилися представники різноманітних етнічних груп, що проживають на території країни — юристка свого часу стала першою темношкірою жінкою на посаді окружного прокурора в США, потім стала першою жінкою з індійським корінням у сенаті, а зараз стала другою людиною в країні. Американська мрія в дії.

Камала Гарріс народилася у Каліфорнії, в родині ямайського іммігранта Дональда Гарріса і Шамаль Гопалан з Індії. Коли дівчинці було сім років, її батьки розлучилися і маленька Камала залишилася жити з матір'ю в не зовсім благополучному районі. В середині 1960-х років у Каліфорнії була ініційована програма, в межах якої діти з бідних районів отримували можливість навчатися у престижних школах, і Камала потрапила в одну з таких. Гарріс розповідала, що з юних років разом з батьками бувала на різноманітних мітингах і зрозуміла, що дуже важливо захищати свої права і не боятися заявляти власну позицію. Також сім'я Камали жила в Канаді, куди Шамаль Гопалан запросили викладати в університеті Макгілла. Вищу освіту Камала Гаріс отримала в США, в університеті Говарда, який називали "історично чорним", а магістерську роботу з юриспруденції захистила в Каліфорнійському університеті в Берклі.

Свою юридичну кар'єру Гарріс розпочала в окружній прокуратурі в Окленді, де вона спеціалізувалася на справах, пов'язаних із сексуальними злочинами. Потім вона займалася питаннями виплат медичної допомоги незаможним і згодом опинилася в офісі окружного прокурора Сан-Франциско, де її робота була пов'язана з питаннями підліткової проституції. Саме тоді вона прийняла одне з перших важливих рішень, які змусили говорити про неї. За пропозицією Гарріс, неповнолітніх повій правоохоронні органи міста тепер доправляли не в тюрму, а в реабілітаційні центри. Це означало повну зміну їхнього статусу — з правопорушниць на жертв.

Також Гаріс отримувала чимало критики з боку багатьох правозахисників - її звинувачували у надмірній жорстокості, адже кількість обвинувальних вироків під час її каденції зросла. Не сподобалася їм і її позиція щодо законів про заборону смертної кари в Каліфорнії (Гарріс двічі їх не підтримувала), а також її підтримка закону про те, що шкільні прогули будуть визнаватися правопорушенням, за яке відповідатимуть батьки.

Паралельно з юридичною роботою, Камала Гарріс активно розвивала політичну кар'єру. В рідній Каліфорнії в 2016 році вона перемогла Лоретту Санчес у перегонах за крісло сенатора штату і стала першою жінкою на цій посаді, до того ж представницею афроамериканської і південноазіатської громад водночас. У Сенаті вона миттєво стала зіркою — активно виступала на телебаченні, різко висловлювалася з приводу передбачуваного російського втручання в президентські вибори 2016-го і завжди чітко заявляла про свою позицію з найважливіших питань. Вона підготувала законопроєкт про "кліматичну рівність", підтримувала право на аборт і легалізацію одностатевих шлюбів. Також виступала за легалізацію каннабіса на федеральному рівні.

У 2019-му Харріс оголосила про своє бажання балотуватися на посаду президента США від Демократичної партії, але після внутрішньопартійних праймеріз прийняла рішення більшості, що єдиним кандидатом від них буде Джо Байден. У березні 2020-го вона оголосила про те, що приєднується до його команди.

Про особисте життя Камали Гарріс відомо не дуже багато. В середині 1990-х вона перебувала в стосунках зі спікером законодавчих зборів штату Каліфорнія Віллі Брауном, потім їй приписували роман з Гевіном Ньюсомом, який зараз обіймає посаду губернатора штату Каліфорнія. У 2014-му Гарріс вийшла заміж за юриста Дага Емхоффа, з яким виховує двох дітей Емхоффа від попереднього шлюбу.

Про її захоплення також відомо не дуже багато. Вона любить готувати за рецептами з The New York Times, колекціонує кеди Converse і є прихожанкою баптистської церкви конгрегації Американських баптистських церков США.

Як повідомляв "Апостроф", стало відомо, хто з представників команди Байдена займе ключові посади в уряді.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітАмерика Тема: США
Теги: