RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

У США провели унікальну операцію з трансплантації обличчя і рук: відео

У США пацієнту одночасно пересадили донорські руки і обличчя. Це перша успішна операція такого роду в світі.

Про це йдеться в сюжеті "ТСН".

19-річний Джо заснув за кермом після нічної зміни на роботі. Його машина перекинулася і загорілася. Водій сусіднього авто встиг витягнути його до того, як машина вибухнула. Однак Джо отримав сильні опіки і на кілька місяців опинився в медичній комі. Йому довелося ампутувати пальці, а обличчя було сильно обпалено.

Йому провели два десятка операцій і трансплантацій шкіри, але відновити зір і руки так і не вдалося. Медики почали шукати донора для пересадки, шанс знайти людину, чиї тканини поєднувалися б з імунною системою Джо, був тільки 6%.

Однак донор все ж знайшовся. Джо ампутували і пересадили руки, а нерви, сухожилля і кровоносні судини з'єднали тонкими як волосся швами. Також пересадили тканини обличчя. На щастя, донорські органи прижилися. Пацієнт вчиться рухати руками і тренує міміку обличчя.

Ця операція - третя така в світі. Під час першої пацієнт помер від ускладнень. Після другої, пацієнтці врешті-решт довелося ампутувати пересаджені тканини.

Раніше "Апостроф" розповідав про ісландця Фелікса Гретарссона, який став першою у світі людиною, якій трансплантували руки і плечі. Про те, щоб обійняти дружину і не бути для неї тягарем, він мріяв довгих 16 років.