RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

У цей день плаче вся Америка: згадуємо найбільший теракт в історії США, фото

В США трагічна річниця: 11 вересня 2001 року стався теракт, який сколихнув увесь світ - чотири групи терористів-смертників захопили пасажирські авіалайнери та спрямували їх на вежі-близнюки, Пентагон та Білий Дім.

"Апостроф" згадує хронологію подій та наслідки теракту для США та світової безпеки.

Читайте також: До кінця року: розвідка США прогнозує успішний прорив трьох ліній оборони ЗС РФ на фронті

Що сталося 11.09.2001

Терористи-смертники з угрупування "Аль-Каїда", яке очолював терорист №1 Усама бен Ладен, захопили в повітрі над східним узбережжям США чотири пасажирські лайнери, спрямувавши їх на символічно важливі будівлі в Нью-Йорку і Вашингтоні: вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру, Пентагон і Капітолій.

Один з літаків врізався в Північну вежу торговельного центру. Другий — в Південну вежу. За дві години велетенські хмарочоси впали. Третій літак врізався в західний фасад Пентагону. Пасажири четвертого літака вчинили опір терористам, він не долетів до будівлі Капітолію у Вашингтоні, а впав в поле в штаті Пенсільванія.

Скільки людей загинуло

Загалом загинуло 2977 осіб (без врахування терористів-смертників), більшість – у вежах-близнюках в Нью-Йорку. На борту чотирьох літаків знаходилися 246 пасажирів і членів екіпажу. Всі вони загинули.

Серед загиблих – громадяни 77 країн.

Реакція влади США

Спочатку лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен заперечував будь-яку причетність до теракту, проте у 2004 році все ж взяв на себе відповідальність.

7 жовтня 2001 року президень Джордж Буш вимагає від "Талібану" видати бен Ладена і ліквідувати всі бази з підготовки терористів. Таліби відхиляють ультиматум і пропонують віддати бен Ладена ісламському суду. У відповідь Буш віддав наказ військово-повітряним силам США почати бомбардування військових таборів в Афганістані. Виводити своїх військових армії США та НАТО почали тільки 1 травня 2021 року.

У травні 2011 року силами військового підрозділу спеціального призначення Військово-морських сил США Усаму бен Ладена виявили та вбили в Афганістані.

11 січня 2002 року за наказом Буша на американській військовій базі Гуантанамо на Кубі створюється табір для осіб, підозрюваних в причетності до тероризму.

1 червня 2002 року президент Джордж Буш сформулював доктрину, згідно з якою США мають право вести превентивні війни на чужій території для повалення диктаторських режимів, якщо вони загрожують безпеці США або її союзників.

Наслідки теракту для США

Теракт став найбільшим в історії США за кількістю жертв. Окрім близько трьох тисяч жертв, зазнала збиткі Інфраструктура.

Знищення Всесвітнього торгового центру вплинуло на світові ринки. Волл-стріт закрили до 17 вересня 2001 року, громадянський повітряний простір в США та Канаді — до 13 вересня.

Теракт також спричинив значну кризу в авіаційній і туристичній галузях, потягнув за собою значні зміни у структурі безпеки в США та усьому світі. Була вдосконалена система безпеки, зокрема, в аеропортах.

Наразі на місці веж-близнюків розташовується реконструйований One World Trade Center, який офіційно відкрили на початку листопада 2014 року.

Раніше ми писали про новий пакет військової допомоги США Україні.

Вас також може зацікавити:

Україна може отримати ATACMS вже скоро: що кажуть у Білому домі

Дві мети Блінкена: що передав Вашингтон Зеленському

Блінкен оголосив про мільярд для України і перекусив картоплею у McDonald's: фото