RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Говорив про Україну та російську агресію: що ще відомо про виступ екс-прем'єра Японії перед стріляниною

Екс-прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, замах на життя якого було скоєно під час його виступу, був впливовим політиком у своїй країні та підтримував Україну у боротьбі з російською агресією.

Про це повідомляє Financial Times.

Так, в політика двічі вистрілили - в шию та ліву ключицю, під час його виступу у західному місті Нара. Його непритомного і з зупинкою серця негайно доставили до лікарні на гелікоптері.

"Такий акт жорстокості неприпустимий, і ми рішуче засуджуємо його", - заявив Хірокадзу Мацуно, головний секретар кабінету міністрів Японії.

За його словами, колишній прем'єр-міністр перебуває у стані серцево-легеневої недостатності — термін, який часто використовується перед офіційним підтвердженням смерті.

Одразу після інциденту місцева поліція затримала 41-річного підозрюваного на місці стрілянини, який для замаху на життя політика використав дробовик.

На відеозаписі з мобільних телефонів, знятих перехожими, видно, як Абе говорить біля станції Ямато-Сайдайдзі у передмісті Нари. Далі чути гучний хлопок, після якої нічого не відбувається, за ним – ще один постріл, чітко видно білий дим, а Абе втрачає свідомість.

Повідомляється, що після того, що сталося, стрілок не втік, а залишився на місці, поклавши зброю, його одразу ж затримали. Злочинцем виявився колишній 41-річний моряк Сил самооборони Японії Тецуя Ямагамі, його мотиви поки що залишаються невідомими.

Замах на життя екс-прем'єра не на жарт сколихнуло суспільство, яке понад п'ятдесят років практично не знало політичного насильства. Рам Емануель, посол США у Японії, сказав, що він був шокований стріляниною.

"Абе-сан був видатним лідером Японії та непохитним союзником Сполучених Штатів", - прокоментував він те, що сталося.

Варто зазначити, що за час свого дворазового перебування при владі з 2006 по 2007 та з 2012 по 2020 рік Сіндзо Абе став відомим своїм планом економічного відродження та консервативними поглядами на історію.

Запущена в 2012 році програма стимулювання, відома як "Абеноміка", була спрямована на виведення японської економіки з десятиліття дефляції. Навіть після того, як у жовтні минулого року Фуміо Кісіда обійняв посаду прем'єр-міністра, Абе залишався впливовим у всіх аспектах японської політики як голова найбільшої фракції правлячої Ліберально-демократичної партії.

Екс-прем'єр Японії люто захищав спадщину своєї економічної програми та закликав громадськість підтримати збільшення витрат на оборону після вторгнення Росії в Україну, а також побоювання того, що Китай може напасти на Тайвань.

Раніше ми писали, чому прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе вирішив подати у відставку

.