RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Капелюхи, собаки і коні. Три пристрасті королеви Єлизавети II

Сьогодні виповнилося 65 років з дня, як британська королева Єлизавета II зійшла на престол. Вона - найстаріший британський монарх в історії і рекордсмен за часом перебування на британському престолі. Яскрава і завжди усміхнена на публіці королева полюбилася не тільки на батьківщині, але по всьому світу. Але що ж любить сама Єлизавета II?

Перше, що завжди помічається при появі королеви - це її капелюшки. Звичайно ж, без них вона не може з'явитися на публіці через вимоги етикету, але це не заважає їй експериментувати і постійно привертати до себе погляди натовпу з кожним новим головним убором. Їх шиють Єлизаветі придворні дизайнери. Фасон досить консервативний - неширокі поля і тулія середньої висоти. Але так було не завжди. У головному уборі, що отримав назву "переплутані макаронини" вона була з візитом у Німеччині в 1965 році.

Коли Єлизаветі було 18 років, в 1945-му вона вивчилася на шофера і автомеханіка, щоб обслуговувати машини швидкої допомоги. Іронічні британці стверджують, що саме високий військовий кашкет став "прообразом" знаменитих капелюшків королеви.

За час свого правління королева одягла більше 5000 капелюхів. Серед основних вимог, що пред'являються до капелюхів: вони повинні міцно сидіти на голові своєї господині навіть у вітряну погоду і не заважати їй при посадці в автомобіль. А якщо вона не в капелюшку, але носить дуже знайому багатьом на пострадянському просторі косинку.

Єлизавета II - любителька собак. Її улюблена порода - вельш коргі пемброк. Цуценя цієї породи, яку вона назвала Сьюзен, їй подарував на 18-річчя батько Георг VI. Всього у Єлизавети було більше 30 собак цієї породи, всі - нащадки Сьюзен. Коли Сьюзен померла в 15-річному віці, її поховали у палацовому парку, а на могильному камені вибили "Сьюзен, вірна подруга королеви".

Королівські собаки живуть в палаці в спеціальних плетених кошиках, подорожують в дорогих авто з водієм, літають на приватних літаках, всюди супроводжуючи свою господиню. У них є власний кухар, а їжа подається в фарфоровому посуді. Одного разу Єлизавета звільнила лакея, дізнавшись, що він дав її коргі спробувати віскі.

На початку 2009 року двоє собак королеви померли від раку, і після цього вона відмовилася від розведення цуценят. Щоб поліпшити здоров'я вихованців, вона схрестила мініатюрну таксу на прізвисько Пайпкін з одним зі своїх коргі і отримала нову дизайнерську породу доргі. У королівській резиденції розводять і інших собак - спанієлів і лабрадорів.

Також Єлизавета II любить коней. Першого поні їй подарував дід Георг V, коли їй було чотири роки. Королева робить кінні прогулянки навіть зараз, вже в поважному віці.

Єлизавета II брала участь в дербі, одній з класичних гонок в Великобританії, і літньої гонці в Аскоті. Коні королеви кілька разів вигравали скачки на Royal Ascot.

Одного разу під час урочистого розводу караулів в 1981 році зловмисник зробив шість холостих пострілів поблизу коня, на якій сиділа приймаюча парад королева. Але Єлизавета залишилася незворушною - втримала коня та ні на секунду не припинила привітального салюту на честь своєї армії.

На цьому архівному фото Єлизавета II на кінній прогулянці з колишнім президентом США Рональдом Рейганом.

Раніше "Апостроф" писав, що сьогодні у королеви Єлизавети II "сапфіровий ювілей" - вона править 65 років.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЄвропа
Теги: тварини