RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Шантаж і корупція: на Заході розповіли, як екс-агенти КДБ займаються будівництвом "Північного потоку"

Будівництвом і популяризацією газопроводу Nord Stream ("Північний потік") займалися і займаються екс-агенти КДБ і Штазі (спецслужби колишньої НДР), які підкуповували і шантажували найважливіших політиків Швеції, Фінляндії, Німеччини і Данії з метою отримати відповідні повноваження.

Про це пише данський журналіст Йенс Говсгаард (Jens Høvsgaard) у своїй книзі Spionerne der kom ind med varmen ("Шпигуни прийшли зі спекою"), передає "Польське радіо".

Він зазначає, що нинішній директор Nord Stream Маттіас Варніг був агентом Штазі в НДР і секретним агентом у ФРН. Президент Росії Володимир Путін, який повністю контролює "Газпром", є колишнім агентом КДБ.

"Ці два джентльмена – давні знайомі, разом працювали в Дрездені під час холодної війни. Коли їм потрібно було дозвіл на будівництво газопроводу Nord Stream ще в 2009 році, вони завербували колишніх колег і використовували кілька шпигунських методів, щоб чинити тиск і шантажувати політиків та державних службовців у країнах, які беруть участь у цьому проекті", - підкреслив журналіст.

Він звернув увагу на те, що колишні агенти КДБ тепер займають високі посади в Кремлі і "Газпромі". П'ять із шести керівників російського газового монополіста були шпигунами КДБ, пише Говсгаард.

Також у книзі публікується інформація, отримана з дипломатичних каналів, і документи, які свідчать про наслідки згоди на Nord Stream.

"Для таких країн, як Данія, доступ датських компаній на російському ринку був важливішим, ніж стабільність України. Сьогодні політики краще усвідомлюють цю проблему, але як відмовити Путіну, коли вони мали з ним спільні справи ще в 2010 році? Це проблема", - говорить автор.

Данський журналіст підкреслив, що колишні агенти КДБ і Штазі, у співпраці з екс-канцлером ФРН Герхардом Шредером, мають доступ до чиновників, які приймають рішення в Данії, Швеції і Фінляндії, і використовують ці контакти.

Як повідомляв "Апостроф", в РФ заговорили про зміну схеми фінансування "Північного потоку-2" через санкції США.