RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Можливі найгірші сценарії: аналітик розповів, як Кремль веде інформвійну в Угорщині

Директор угорського аналітичного центру "Політичний капітал" Петер Крек вказав на інструменти Росії з просування потрібних їй меседжів в Угорщині.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"З моменту анексії Криму і почала потоку біженців в угорському сегменті Facebook і в угорському інтернеті з'явилося понад 100 сайтів і сторінок, у яких чимало передплатників, і вони просувають цю кампанію проти біженців, проти Сороса і так далі. І вони надають досить значний вплив на соціальні мережі. Риторика в країні помітно стає все більш екстремістської – і це відбувається і від уряду, і від урядових медіа. Це триває з 2015 року. Я б сказав, що 90 відсотків цих ідей виходить з офіційних джерел, і тільки 10 – від дезінформаційних сайтів, пов'язаних з Кремлем", - сказав аналітик.

Він підкреслив, що РФ намагається використовувати у своїх інтересах екстремістські угруповання в країнах ЄС.

"Ще один інструмент, застосування якого ми можемо спостерігати в Угорщині (але Угорщина тут теж не одна: є схожі тенденції в Чехії, Словаччині, Румунії), – Росія налагоджує зв'язки з крайніми екстремістськими угрупованнями. І найголовніше, з сепаратистськими групами і організаціями, у нашому випадку з групами, які вимагають повернути Трансільванію і, що ще важливіше, – Закарпатті. І не дивно, що після анексії Росією Криму екстремістські голосу в Угорщині, які вимагають "повернення" Закарпаття, стали звучати набагато голосніше", - зазначив Крек.

"Один з членів партії "Йоббік", у той час член Парламентської асамблеї Ради Європи, розповідав, що на одному з засідань ПАРЄ до нього підійшли члени російської делегації і сказали: ось, прийшов час і для Угорщини зажадати повернення територій. Тобто вони прямо сказали, що час прийшов – кордони стали рухливими, Захід не звертає на це уваги, а Росія підтримає вас. І той же самий депутат Тамаш Гауді-Надь постало під час Парламентської асамблеї в майці з написом: "Крим належить Росії, Закарпаття – Угорщини". І це чітко показує наміри Росії", - додав експерт.

Крек заявив, що в угорському суспільстві немає ніякого бажання повертати якісь території.

"Це не є серйозним політичним питанням. Але російське вплив спрямований на те, щоб створити атмосферу, у якій можливі навіть найгірші сценарії, і знайти собі союзників на випадок цих сценаріїв. Ну хто, наприклад, міг подумати, що Олександр Захарченко буде грати якусь серйозну роль в політиці на сході України? Ніхто собі такого уявити не міг, тому що його ніхто всерйоз не сприймав. Але його зробили серйозним гравцем. Тому, коли ви підтримуєте сепаратистські рухи, коли ви роками їх фінансуєте і підтримуєте, зрештою, вони можуть створити проблеми у себе в країнах. Не хочу сказати, що Росія зараз вже розглядає цей сценарій в Угорщині, але це один із стратегічних сценаріїв на майбутнє. Достатньо почитати зламану листування Суркова", - констатував аналітик.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Будапешті біля стін посольства України пройшла акція "Самовизначення для Закарпаття".