RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Є реальна загроза розколу ЄС: дипломат зробив гучну заяву про настрої в Європі

Європейський Союз з часом може виявитися перед загрозою розколу через позицію декількох східноєвропейських країн.

Про це "Апострофу" розповів дипломат Василь Філіпчук.

"Я нещодавно був в Угорщині, спілкувався з одним із угорських офіційних представників середнього рівня, який досить неформально мені сказав: "Ти знаєш, якщо далі Європейський Союз буде на нас тиснути, буде змушувати приймати біженців з країн Близького Сходу, буде змушувати нас приймати ті рішення, які не відповідають нашим національним інтересам, то зрештою з’явиться дві Європи: Європа центрально-східних країн і Європа західноєвропейських країн", - розповів Філіпчук.

Подібні тези дипломат також почув під час спілкування з іншими офіційними представниками Угорщини, Польщі, а також Австрії.

"З іншого боку, поляки, як і угорці, не бояться створити проблему для Європейського Союзу, щоб потім її якось вирішити. Подивіться на ігрища, які вів угорський прем’єр з РФ. Час пройшов, Віктор Орбан тільки посилив свій вплив у Європейському Союзі. Він досяг своїх цілей у відносинах з Росією, пішов на певні компроміси", - відзначає він.

В даному контексті Філіпчук нагадує про те, що спочатку плани росіян побудувати атомну електростанцію в Угорщині були негативно зустрінуті зі боку ЄС, але ситуація змінилася після запрошення Siemens брати участь в проекті.

"Це є блискучим прикладом того, заради чого ведеться подібний агресивний дискурс і щодо Брюсселя, і щодо, припустимо, Німеччини. Тобто, країни розуміють, що якщо вони не будуть створювати проблеми, вони нецікаві й неважливі. Вони не впливають критично на прийняття рішень всередині Європейського Союзу, де все ж таки все зав’язано на німецько-французькому тандемі", - пояснює Філіпчук.

Також дипломат зазначає, що у Угорщини, Польщі, і у Чехії на даний момент досить сильні позиції в ЄС і вони можуть собі дозволити кидати виклик партнерам.

"Вони поки офіційно те, про що я розповів, не говорять, але я думаю, що рано чи пізно хтось скаже: якщо вас не влаштовує наша політика, ми готові вийти. Країни Західної Європи чудово це розуміють і в своєму тиску на країни Центрально-Східної Європи також не йдуть занадто далеко, залишають місце для компромісу і повернення до тих засад, на яких були побудовані процеси розширення декілька років тому", - прогнозує він.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Польський провал: Україна може отримати нового ворога, не вирішивши проблем з Росією.