RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Чехії пояснили гучні заяви про виготовлення отрути, якою хотіли вбити Скрипаля

В Чехії виготовляли нервово-паралітичну речовину А-230, яка є іншим різновидом отрути "Новачок", відмінним від того, що був використаним під час замаху на колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля.

Про це з посиланням на виконуючого обов'язки прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша повідомляє Idnes.cz.

Бабіш заявив, що недавні висловлювання президента Чехії Мілоша Земана про те, що на території країни в невеликих кількостях виготовляли "Новачок", неправильно витлумачили

За інформацією МЗС країни, згаданий Земаном нервово-паралітичний агент А-230 відрізняється від "Новачка", яким в британському Солсбері отруїли колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

"Нервово-паралітична отрута, використаний під час атаки в Великобританії, називається А-234, так що це інший варіант, не той, який тестував чеський Інститут військових досліджень в Брно", - заявили в МЗС Чехії.

У відомстві заявили, що кілька мілілітрів А-230 були виготовлені, протестовані і ліквідовані в інституті Брно, щоб розуміти, як від нього захищатися.

Відзначається, що інститут в Брно діє за згодою Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

Нагадаємо, 4 березня колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були госпіталізовані в Солсбері, Великобританія, з сильним отруєнням. За даними слідства, для замаху на них використовувався сильний нервово-паралітичний газ "Новачок", що розроблявся і виготовлявся в СРСР.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в МЗС РФ знайшли абсурдне пояснення скандалу з отруєнням Скрипаля.