RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Ажіотаж навколо Томосу: відомий журналіст нагадав, як РПЦ знищила польську церкву

Польська православна церква, яка прийняла рішення заборонити своїм священнослужителям вступати в євхаристійне спілкування з представниками УПЦ КП та УАПЦ, з радянських часів знаходиться "під ковпаком" Москви.

Про це в колонці на "Радіо Свобода" написав відомий журналіст, політичний оглядач Віталій Портников.

Він нагадав, що Польська православна церква після встановлення радянського впливу в країні була фактично розгромлена спільними зусиллями окупантів, комуністичного режиму і РПЦ.

"Польську церкву навіть змусили відмовитися від автокефалії, яка була надана їй Вселенським патріархатом і попросити про автокефального статусу московського патріарха - хоча ніякого права надати такий статус у РПЦ не було. Так що Польську Православну Церкву в ті роки вважали просто філією РПЦ, частиною радянського впливу в країні", - написав журналіст.

Портников також підкреслив, що в їх оприлюднених архівів спецслужб давно відомо, що глава ППЦ митрополит Савва тісно співпрацював з КДБ і був відомий як агент «Юрек».

"Про все це слід пам'ятати, коли дізнаєшся, що ієрархія Польської автокефальної православної церкви не підтримала процес надання автокефалії православної церкви в Україні", - резюмував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря відреагував на резонансне рішення Польської православної церкви.