RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Одна з країн ЄС таємно готувала спецоперацію на Донбасі: що завадило втручанню

Уряд Нідерландів готував військову операцію на Донбасі, щоб забрати останки загиблих в авіакатастрофі малазійського Boeing 777 рейсу MH17, які перебували на окупованій території.

Про це повідомляє нідерландський портал Telegraaf.

За інформацією видання 20 липня 2014 в армійському штабі Нідерландів проходило планування таємного військового втручання на Донбас через те, що після авіакатастрофи ситуація з репатріацією загиблих не прояснялася.

Щоб припинити мародерство бойовиків, які збирали цінні речі загиблих пасажирів, а також стирали важливі для розслідування сліди, було вирішено відправити тисячу військових 11-ї аеромобільної бригади в район катастрофи з легким озброєнням. Голландські військові повинні були самостійно зайняти позиції і утримувати контроль на місці катастрофи площею 35 квадратних кілометрів, щоб забезпечити можливість роботи слідчих.

У цього плану було багато вад, починаючи від невирішених питань з тим, як прибути на місце катастрофи. Крім того, оскільки територія перебувала в руках сепаратистів, голландським солдатам довелося б вступити в бій. Така конфронтація могла призвести до ескалації з боку добре озброєної російської армії.

Для участі в місії на Донбасі були передислоковані підрозділи, які перебували на навчаннях в Португалії. Крім того, Австралія, яка втратила під час аварії 27 своїх громадян, також могла б послати тисячу військових на Донбас. Остаточний наказ про військової місії повинні були оголосити ввечері 23 липня.

Однак, за день до наміченої операції поїзд з останками жертв авіакатастрофи прибув з Тореза Донецької області до Харкова, звідки літак ВПС Нідерландів евакуював їх з України. На Донбасі залишилися працювати судово-медичні експерти, а Нідерланди направили туди сорок неозброєних поліцейських.

Як повідомляв "Апостроф", Росія створила в Європі цілий ряд організацій, орієнтованих на дискредитацію результатів розслідування по збитому на Донбасі Boeing MH17.