RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Проти Путіна подали розгромний позов на сотні мільйонів доларів у справі МН17

Крім судового процесу в Нідерландах у справі збитого Boeing MH17, адвокат Джеррі Скіннер подав окремий позов від імені 40 сімей родичів жертв в Європейський суд з прав людини проти Росії і Володимира Путіна.

Про це повідомляє DW.com.

Скіннер відомий тим, що свого часу домігся виплати урядом Лівії компенсації за вибух літака в небі над шотландським Локербі.

"В обох випадках люди загинули на висоті 30 тисяч футів, докази розсіяні на значній території. Багато чого в обох випадках було за лаштунками, таємно. Цим вони дуже схожі. Доведеться, напевно, заслухати багатьох свідків щодо кожного пункту, зібрати всі факти, що займе багато часу. Як і в Локербі, тут є багато свідчень. Відрізняється те, що шотландський уряд долучив до кримінального процесу також і все інше, що висувалося проти лівійців (Включно із цивільними позовами. - Ред.). Натомість уряд Нідерландів відмовився долучати до процесу цивільні позови, дипломатичні процедури, тиск сімей жертв. Це - винятково кримінальний судовий процес у Нідерландах. Схоже, вони не зацікавлені, щоб хтось об’єднувався для максимального тиску на Росію, аби вона співпрацювала, видала обвинувачених, визнала провину. Тому цивільні процеси і дипломатичні процедури йдуть окремо. Це саме особливість нідерландського підходу", - розповідає про процес Скіннер.

На його думку, на судовому процесі будуть озвучені імена президента РФ Володимира Путіна і його найближчих радників, які підтримували зв'язок з бойовиками.

"Не думаю, що ми дізнаємося багато. Але на мою особисту думку, така потужна і високотехнологічна зброя не могла залишити територію Російської Федерації, якби це не було би санкціоновано на найвищому рівні. Все сталося саме так, як це сталося. Саме тому, що пан Путін дав на це дозвіл. Про це можна говорити із упевненістю", - зазначає адвокат.


Нагадаємо, 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області зазнав аварії пасажирський Boeing 777 рейсу МН17, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, у результаті чого загинули всі 298 осіб.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група оголосила проміжні підсумки розслідування: пасажирський лайнер був збитий з комплексу "Бук", привезеного з Російської Федерації, з території, підконтрольної проросійським бойовикам.

Встановлено, що після катастрофи літака знаряддя повернули в Росію. Версії про причетність українських військових до катастрофи слідчі відкинули. Незабаром з'ясувалося, що "Бук" привезли на Донбас з Курської області, де базується 53-тя бригада Збройних сил РФ.

У травні 2018 року Нідерланди і Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

19 червня 2019 року міжнародна слідча група в Нідерландах оголосила підозри чотирьом причетним до катастрофи рейса MH17 - екс-"міністру оборони" ДНР Ігорю Гіркіну, екс-"главі розвідки" ДНР Сергію Дубинському, колишньому російському офіцеру Олегу Пулатову і громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ" ДНР Леоніду Харченку.

Російська Федерація всі звинувачення на свою адресу називає голослівними і запевняє, що доказів провини її військових у катастрофі Boeing 777 на Донбасі немає, відповідальність за трагедію вона покладає на Україну.

Як раніше повідомляв "Апостроф", 9 березня в Гаазі розпочався судовий процес у справі збитого Boeing MH17, на якому будуть розглядатися обвинувачення на адресу чотирьох підозрюваних.