RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Лукашенко хотів переконати ЄС створити союз Білорусі та України з ним на чолі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про допомогу для придушення протестів, в 2014 році боявся агресії Росії і втрати влади.

Про це заявив колишній президент Європейської ради і голова Європейської народної партії Дональд Туск в інтерв'ю Onet.pl.

У 2014 році Лукашенко запевняв Євросоюз, що єдиний спосіб зупинити російську агресію - створити союз України і Білорусі. Лукашенко планував стати президентом двох країн.

"Мені тоді подзвонив Лукашенко, я все ще був прем'єр-міністром (Польщі, – ред), і він прямо запропонував переконати ЄС, що він може бути гарантом мирного вирішення української проблеми. І підтримати його ідею про особистий союз Білорусі та України з ним, як президентом обох країн", - сказав Туск.

Він зазначив, що Лукашенко в 2014 році боявся втратити владу.

"Тоді все боялися, що Росія не зупиниться на анексії Криму, а Лукашенко побоюється неконтрольованого розвитку подій, жертвою якого може стати не тільки Україна, але і Білорусь. І це теж могло означати його кінець", - сказав Туск.

Як повідомляв "Апостроф", США, Канада і Великобританія вивчають можливість введення санкцій проти Білорусі через жорстоке придушення силовиками акцій протесту.

Раніше Лукашенко і ще 29 білоруським офіційним особам було заборонено в'їзд до Латвії на невизначений термін.