RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Земан знав і мовчав: дипломат розкрив причини загострення конфлікту Чехії та РФ

Президент Чехії Мілош Земан дійсно має проросійські погляди, і його часто цитують пропагандисти РФ, але ЗМІ замовчують, що глава держави не має жодних конституційних повноважень у зовнішній політиці, і все вирішується на рівні уряду.

Про це в інтерв'ю виданню "Апостроф" розповів старший аналітик Центру "Європейські цінності" Давид Стулік, коментуючи скандал з висилкою російських дипломатів з Чехії.

За його словами, українці роблять помилку, розглядаючи позицію Чехії через призму проросійського президента Мілоша Земана.

"Чеське міністерство закордонних справ завжди підтримувало санкції проти Російської Федерації і одним з перших засуджувало ворожі акти щодо України. Тому треба дивитися на факти, а не тільки на медійні заяви президента Земана. Це його робота і він це дуже любить. Його слова потім використовують російські ЗМІ, тиражують тільки його заяви і не пишуть про те, що відбувається, скажімо на рівні уряду. І тому складається така спотворена картина, яка потрапляє в Україну, в першу чергу через російські ЗМІ. І потім в Україні є ось таке враження про те , що Чехія - проросійська", - пояснив експерт.

Стулік, коментуючи загострення між Чехією і РФ, пояснив, що відносини Праги і Москви були напруженими ще з минулого року. Громадськість з 2014 року зайняла проукраїнську точку зору і виступає проти участі російської компанії "Росатом" в чеських тендерах з реконструкції атомних станцій, оскільки сприймає Росію як загрозу.

Експерт нагадав, що розслідування вибухів на військових складах в Врбетіце почалося в 2014 році, але було призупинено через рік через відсутність доказів. І тоді в Празі навіть не підозрювали, що у військовій розвідці РФ є подібні агенти (Боширов і Петров - ред.).

"Вони (агенти РФ. - ред.) приїхали сюди під вигаданими прізвищами з молдавським і таджицьким паспортами, які були на зроблені на офіційних бланках. І це все почалося з'ясовуватися, і всі ці дані почали з'єднуватися в одну картину тільки в 2018 році, коли була розкрита їх особистість спецслужбами Великої Британії. З цього моменту йшло це розслідування, почалися консультації з союзними державами, спецслужбами цих країн, збирали 100-процентні докази що це були дійсно вони (агенти ГРУ Петров і Боширов - "Апостроф"). І зараз це розслідування завершили, бо ці докази є стовідсотковими. А знаєте чому? По-перше, ці докази побачили союзники Чехії по НАТО і ніхто не сказав що вони помилкові. По-друге, це реакція президента Земана - він був ознайомлений з цими доводами і з цього моменту мовчить, до сих пір. Якби не були залізобетонні докази, президент Земан відразу б публічно виступив, як це було раніше, висміяв би ці докази, дискредитував спецслужби. Він дуже любить дискредитувати чеські служби, але в цьому випадку він мовчить", - продовжив Давид Стулік в спілкуванні з журналістами.

Він також додав, що після вибуху на складах працювали фахівці, які намагалися зробити реконструкцію подій, які там відбулися, і тільки після цього російським агентам змогли оголосити підозру в терактах.

"Ще одна важлива складова в цій справі - це той факт, що після вибуху на складах в Врбетіце, це місце чистили до жовтня 2020 року. Тобто там ще працювали фахівці, і звичайно там була реконструкція того, що там сталося. І тільки після цього можна було завершити це розслідування. Коли були отримані дані від всіх інших спецслужб про те, що це дійсно були ці двоє (Петров і Боширов - "Апостроф"), то тільки після цього можна було оголосити підозру", - резюмував дипломат в інтерв'ю "Апострофу".

Також читайте матеріал "Апострофа": У Чехії буде знищена агентурна мережа російських спецслужб - Давид Стулік.