RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Ще одна країна стала кандидатом на членство в ЄС: про кого йдеться

Цього тижня стало відомо про офіційне надання статусу кандидата в члени Європейського Союзу ще одній країні - зараз, окрім України, цей статус також мають Албанія, Молдова, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Туреччина.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Європейської комісії у Twitter.

Йдеться про Боснію та Герцеговину, колишню республіку Югославії. Лідери держав-членів Євросоюзу підтвердили рекомендацію Єврокомісії щодо надання цього статусу для боснійців.

Читайте також: "Порохова бочка Європи": що насправді відбувається в Косово

Боснія та Герцеговина подала заявку на членство в ЄС ще у 2016 році - до цього, з 2003 року вони мали статус "потенційного кандидата" на вступ до Євросоюзу. У грудні поточного року Рада ЄС рекомендувала надати республіці статусу кандидата, але з виконанням офіційним Сараєвом низки умов.

Зокрема, боснійська влада має здійснити кроки щодо боротьби з корупцією, організованою злочинністю, зміцнення верховенства права тощо.

Боснія та Герцеговина складається з двох утворень: Республіки Сербської, де основна частина населення - православні серби та Федерації Боснії та Герцеговини, де левову частку населення складають хорвати-католики та боснійці-мусульмани. Дані утворення існують за підсумками югославських воєн 1990-х років, проте мають розбіжності щодо низки питань - від чисельності збройних сил до бюджету та земельної реформи.

Також на цьому тижні стало відомо про те, що частково визнана Республіка Косово, яка офіційно вважається частиною Сербії, але більшість населення якої – албанці, котрі сповідують іслам – подала заявку на вступ до ЄС. Про це повідомив Reuters.

Нагадаємо, посол України в Хорватії, Боснії та Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко розповів, що призвело до загострення конфлікту між Косовом та Сербією, чи причетна до провокацій Росія та як Кремль намагається розхитати ситуацію на Балканах.