RU  UA

Кремль хоче розхитати ситуацію у Молдові: дипломат вказав на серйозну загрозу для України

Плани Росії розхитати ситуацію в Молдові та влаштувати держпереворот становлять серйозну загрозу для України.

Про це в ефірі Апостроф ТБ сказав експерт Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара.

"Рука Москви" там була ще в 90-х роках, коли почався конфлікт із залученням безпосередньо збройних сил Російської Федерації, того ж відомого генерала Лебедя і потім власне під бомбардування молдовської території було підписано певні документи та розпочато процес врегулювання Придністровського конфлікту. І, безумовно, зараз там перебувають, у тому числі російські військові. І з огляду на те, що зараз відбувається між Україною та Російською Федерацією, Росія хотіла б дестабілізувати ситуацію і на півдні України. Ми знаємо, що насамперед Одеса, Одеський порт є критично важливим для нас, зернова ініціатива реалізується. І, безумовно, їм не дуже хотілося б щось порушувати формально, але створити несприятливі умови для українського експорту зерна", - заявив дипломат.

Читайте також: Росія задумала влаштувати переворот у Молдові: місцева влада озвучила деталі

Він зазначив, що зараз Кремль намагається розхитати ситуацію в Молдові та на Балканах для того, щоб відвернути увагу.

"І те, що наші спецслужби передали нашим молдовським партнерам – правда, такий сценарій абсолютно реальний, подивимося, як відреагують спецслужби Молдови, і я сподіваюся, що там приєднаються і українські, і румунські, і американські спецслужби для того, щоб нівелювати такі погрози. Молдова завжди була у ситуації крихкого балансу, і зараз ми бачимо особливо зі зміною влади, що є нюанси”, - наголосив експерт.

На його думку, чогось серйозного там росіяни не можуть вдіяти.

"Вони не можуть туди переправити якісь потужні сили та засоби, але дестабілізувати ситуацію, спробувати використати там диверсійні дії, вони можуть. І, власне в цьому контексті те, що ми бачили минулого тижня – і бомбардування острова Зміїний, і удари корабельними комплексами – вони дивляться, прощупують слабкі місця нашої оборони для того, щоб спробувати якісь фактично гібридні дії. Вхід у напрямку Дунаю – це дуже серйозна загроза для нас, тому ми маємо допомогти нашим молдовським друзям. Не зважаючи на те, що ресурсів у нас самих обмаль, і вони спрямовані насамперед на схід України, але для нас південь критично важливий, і ми бачимо, що окупанти посилюють свої позиції в Херсонській області, для них важливо зберегти цей зв'язок – те, що називається наземний міст від окупованого Донецька до окупованого Криму. І, безумовно, в ідеалі – відрізати Україну від моря та забрати нашу чорноморську перлину та інші порти, бо без цього Україна не існуватиме як потужна сила", - підкреслив дипломат.

Як повідомляв "Апостроф", міністр оборони України Олексій Рєзніков розповів, які військові питання обговорюватимуться 14 лютого на зустрічі у форматі "Рамштайн".