RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Як путінські олігархи обходять санкції за допомогою бізнесмена Левицького - розслідування

Бізнесмен Микола Левицький допомагає російському олігарху Андрію Мельниченку обходити західні санкції.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

17 липня РФ вийшла з "зернової угоди". Вимогою Путіна для відкриття "коридору" було саме розблокування експорту російських добрив, виробниками яких є компанії Андрія Мельниченка та Дмитра Мазепіна. Після виходу з угоди РФ почала бити по українській інфраструктурі в портах, а потік добрив РФ до Європи зберігся. Сам Мельниченко виводить компанії з-під удару, переводячи частину бізнесу на номіналів, одним з яких є Микола Левицький.

Микола Левицький – російський бізнесмен, який став довіреною особою бізнесменів РФ, проти яких задіяні санкції. Був гендиректором "Єврохіму" Мельниченка. Виступав як власник активів підсанкційних олігархів у грудні 2022, коли його офшор Axiomi Consolidation придбав у "Газпромбанку" за $96 млн контрольний пакет акцій гірничодобувної компанії IRC. Ймовірно, у квітні 2023 на Левицького була переоформлена компанія "Доналінк", яка володіє Приморською ДРЕС, яка перебувала у власності першого номера російського Forbes Андрія Мельниченка. За чутками, Левицький зазнав труднощів через банкрутство його квасного заводу "Дека", і навряд чи мав кошти на купівлю акцій IRC і "Доналінк". Левицький володів компанією "Геотек холдинг", його партнером був підсанкційний Геннадій Тимченко (через компанію Волга-Дніпро).

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та введення санкцій проти представників РФ участь Левицького в угоді про купівлю IRC набула іншого сенсу, адже він міг позбавити IRC від санкційних ризиків. У квітні 2023 Левицький допоміг Мельниченка вивести з-під санкцій "Доналінк". 8 квітня ТОВ "Міжнародна компанія "Доналінк" змінила власників: належала кіпрській структурі Мельниченка AIM Capital plc, а з 7 квітня 2022 учасниками ТОВ "МК "Доналінк" стали Левицький, Олександр Агєєнко та Олег Ковальов. Їхні частини були передані AIM Capital plc – і Мельниченко, який перебуває під санкціями, міг зберегти контроль над активом, не будучи з ним пов'язаним.

Левицький, можливо, допомагав вийти з-під санкцій колишньому міністру палива та енергетики РФ Сергію Генералову, якому належав блокуючий пакет акцій у АТ "НВФ "Мікран" (виробник радіоелектроніки в РФ), який знаходиться з 2016 під санкціями США. У грудні 2021 ТОВ "Промислові інвестори" (100% власник Генералів С.) продало блокуючий пакет акцій (25% +1 акція) в АТ "НВФ "Мікран" за 360 млн руб ТОВ "МІКПІ", а пізніше Генералов продав "МІКПІ" компанії "Іннов Фінанс" бенефіціаром якої є Левицький. Домен "Іннова Фінанс" було зареєстровано на AXIOMI CONSOLIDATION LTD, 100% бенефіціар якої Левицький Н.В.

Таким чином Мельниченко, який втік зі Швейцарії до ОАЕ, продовжує заробляти завдяки лазівкам у зерновій угоді з Туреччиною та ООН. Кейс Мельниченка показує Україні та Заходу, що необхідно бути більш послідовними та жорсткими стосовно російських олігархів