RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Невідомо, чому суд Франції відмовив в екстрадиції Жеваго, але він не є "політичним біженцем" - Ольга Гутовська

Аргументи Костянтина Жеваго у французькому суді, що він нібито є політичним біженцем, не мають підстав.

Про це заявила директор та мажоритарний власник акцій англійської компанії WWRT Ольга Гутовська, пишуть "Українські новини".

"Французький суд, виходячи з коментарів у публічній площині, в західних медіа та в деяких українських медіа відмовив Україні в екстрадиції Жеваго з підстав того, що в Україні не будуть забезпечені права Жеваго та він піддаватиметься певним загрозам його життю і здоров'ю", - розповіла вона.

Гутовська зазначила, що в Україні громадяни перебувають під загрозою через війну і вона не розуміє "чому в пана Жеваго мають бути якісь преференції". За словами Гутовської, аргумент, використаний Жеваго є "огидним", адже він поставив своє життя вище за життя інших українців.

"Щодо інших його аргументів, що він буцімто політичний біженець, його переслідує тут чинна влада... Цей аргумент не має жодних підстав на мою думку. Тому що WWRT має позов проти Костянтина Жеваго в англійському суді, який розглядається у Високому суді. Це позов на близько 70 млн фунтів за шахрайство. Його звинувачують у цивільному шахрайстві та завдання шкод кредиторам у тому, що він спеціально вивів кредитні кошти, які має бути повернуто. За час розслідування цієї справи у Високому суді Англії ми зібрали значну кількість доказів як про особу Жеваго, так і про його дії", - пояснила вона.

Гутовська наголосила, що Жеваго не є опозиційним політиком, а є особою, яка займається бізнесом, а перебуваючи у статусі нардепа він не був активним політиком, тому це точно не є політичним переслідуванням: "Олігарх - не дорівнює "політичний біженець". Це не про Жеваго. Чому та як було представлено докази Жеваго та його захистом, що суд Франції звернув на це увагу - це велике питання", - додала директор WWRT.

Гутовська зазначила, що Жеваго в суді Англії та Франції каже протилежні речі. У Франції - що не бажає повертатися до України та бути екстрадованим, а в Англії - що навпаки хоче до України.

"Ми працюємо над тим, щоб закрити ще одну угоду з інших боргів Жеваго. Це є борги пов'язані з Ferrexpo. Ще є одна група осіб, яка має свій кейс проти Жеваго, допомогти представити їхні інтереси. Є деяка інша робота, пов'язана з тим, що відбувається та відбувалося у Ferrexpo", - підсумувала вона.

Наприкінці вересня 2019 слідчі ДБР заочно вручили підозру екснардепу Костянтину Жеваго у справі про розтрату 2,5 млрд грн коштів банку "Фінанси та кредит". У липні 2021 Інтерпол оголосив Жеваго у міжнародний розшук. 28 грудня 2022 за запитом української сторони Жеваго затримали на французькому курорті Куршевель. Суд французького міста Шамбері виніс рішення про екстрадиційний арешт Жеваго, повідомляли у ДБР. Але далі суд звільнив бізнесмена під заставу 1 млн євро, а потім відмовив у його екстрадиції. Згодом стало відомо, що французький суд остаточно відмовив Україні в екстрадиції Жеваго.