RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Макрон наражає Європу та Близький Схід на небезпеку, постачаючи зброю до Лівану та Вірменії - експерт

Офіційний Париж провадить політику військового партнерства з Вірменією та Ліваном, плануючи поставки озброєння Єревану та Бейруту. У Штатах вбачають у цьому ризики потрапляння зброї через вірменський транзит до рук росіян та Хізбалли, яка з території Лівану обстрілює північ Ізраїлю.

Про це пише політолог Світлана Кушнір на Цензорі.

Видання The National Interest 16 листопада розкритикувало позицію Парижа: "Існує високий ризик того, що будь-яка військова техніка, що постачається до ліванської армії, потрапить до Хізбалли або її господаря Ірану. Франція проігнорувала цей ризик, незважаючи на постійні ракетні обстріли Хізбалла півночі Ізраїлю".

Політика Макрона щодо ескалації арабо-ізраїльського конфлікту теж суперечить генеральній лінії США та Британії: у той час, як Вашингтон і Лондон виступають проти припинення вогню в секторі Газа, оскільки це буде вигідно тільки ХАМАСу, Париж 11 листопада у різкій формі закликав Ізраїль припинити воєнні дії, а Макрон закликав "припинити вбивство немовлят та жінок" у секторі Гази.

Політика Макрона входить у конфронтацію з інтересами США, та й ЄС – у Ізраїлі, а й у Південному Кавказі. Йдеться про військово-політичне співробітництво Франції з Вірменією, влада якої публічно визнає військово-стратегічне партнерство з Іраном.

Париж розпочав підготовку вибудовування системи експорту озброєнь Вірменії.

Авторитетне французьке видання Le Monde, коментуючи деталі франко-вірменського військового співробітництва, анонсувало, що воно включатиме постачання невизначеної кількості ракет Mistral малої дальності, постачання трьох радарів GM200, призначених для виявлення повітряних загроз на відстані до 250 км. Також відправлення до Вірменії французьких військовослужбовців на початок 2024 року для підготовки ЗС країни.

Українські та європейські ЗМІ раніше попереджали, що Вірменія відіграє роль хабу поставок до РФ санкційної продукції, а також є військово-логістичною опорою російсько-іранського альянсу. Ізраїль також побоюється постачання французьких озброєнь до Вірменії, адже зброя з Франції, потрапивши з Вірменії до Тегерану може використовуватися для модернізації зброї, яка поставляється ХАМАСу, Хізбаллі та Ісламському джихаду.

Однак попередження західних, ізраїльських і французьких ЗМІ не спонукали Париж відмовитися від військових поставок до Єревану.

Суперечність особливо помітна на тлі того, що ЄС є посередником у врегулюванні відносин Баку з Єреваном та сприяє досягненню миру на Південному Кавказі. Постачанням Вірменії озброєнь Париж закріплює за собою статус одного з трьох військово-політичних покровителів Єревана – нарівні з Москвою та Тегераном.