RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Криза загострюється: поляки блокують три пункти пропуску на кордоні, Туск зробив цинічну заяву

Польські фермери розпочали акції протесту на ще двох пунктах пропуску, при цьому повторно заблокувавши пункт "Шегині".

Про це інформує Держприкордонслужба в своєму Telegram.

Читайте також: Підписано угоду: румунські фермери припиняють блокування кордону України

"Сьогодні о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску "Зосін"", – йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

Зазначається, ніби протестувальники мають намір пропускати по 3 вантажівки на годину. При цьому легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.

"Також заблоковано рух біля пункту пропуску "Долгобичув". Учасники акції протесту мають намір пропускати по 2 вантажівки на годину в обидва напрямки", – повідомляє ДПСУ.

При цьому у повідомленні йдеться про те, що блокування на напрямку пунктів пропуску "Медика – Шегини" також поновлено. Планується пропускати по 1 вантажівці в годину. На пропуск легкового автотранспорту та автобусів акція протесту поширюватись не буде.

За повідомленнями порталу Укрінформ глава польського уряду Дональд Туск заявив, що поточна ситуація, що виникає на кордоні України та Польщі, може призвести до зростання антиукраїнських сентиментів у Польщі.

За словами польського прем’єра, рішення ЄС щодо України і реалізації Європейської зеленої угоди прямим чином шкодять інтересам тисяч аграріїв у Польщі та Європі. Туск зазначив, що в Польщі це особливо відчутно через географічну близькість до України, тому країна перебуває в особливій ситуації. Він зауважив, що піднімав питання обмеження напливу продуктів з України під час нещодавньої розмови з Президентом Володимиром Зеленським.

"Те, що кілька сотень чи кілька тисяч людей в Україні хочуть заробити великі гроші, це не наша проблема. Ми хочемо допомогти Україні як державі та Україні як нації у збройному протистоянні з Росією. І точно ніщо не змінить нашої думки в цьому питанні. Але не може бути так, щоб через війну і через цю емпатію і відкритість до України хтось використовував війну як засіб нечесної або неадекватної конкуренції з нашими компаніями, з нашими працівниками, з нашими фермерами", - підкреслив глава польського уряду.

Дональд Туск також зауважив, що наростання економічного конфлікту може призвести до "раптової появи антиукраїнських сентиментів". Він переконаний, що якщо Україна й надалі хоче мати можливість мобілізувати весь західний світ на свою користь у протистоянні з Росією, то вона також "повинна поважати інтереси окремих членів цієї спільноти".

"Інакше, знаєте, як легко зламати ентузіазм і готовність підтримувати (Україну)", - вказав прем’єр РП.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" вже повідомляв про те, що поляки почали різати тенти українських фур з зерном.

  • Вас також може зацікавити:

Румуни розблокували два КПП на кордоні з Україною: що відомо

В чергах вже понад тисяча вантажівок: поляки погрожують заблокувати ще два пункти пропуску

Польські фермери знову за своє: названо чергову дату страйку на кордоні