RU  UA

Блокада кордону в Польщі дала несподіваний плюс: спливли цікаві подробиці

Блокада українського кордону польськими фермерами несподівано посприяла одній дуже важливій справі щодо перекриття імпорту до нашої країни скрапленого автомобільного газу, виробленого в Росії.

По це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Не секрет, що російський автогаз під виглядом європейського потрапляв до України, і таким чином виявлялося, що ми фінансуємо країну-агресорку. Влітку 2023 року український уряд запровадив посилений контроль на митниці з метою запобігти потраплянню цього ресурсу на нашу територію, і певний час це успішно працювало. Втім, з часом трейдери налагодили нові "схеми" постачання, і російський скраплений газ знову з’явився в Україні.

"Раніше польські постачальники отримували російський газ, міняли документи щодо його походження і продавали українським трейдерам. Після того, як були внесені зміни до законодавства, які зобов’язали вказувати виробника газу, російський газ зник з ринку. Проте згодом ці постачальники отримали в Польщі ліцензії на виробництво газу і зараз вже видають офіційні сертифікати про те, що газ вироблений в ЄС. Як результат, частка "польського" (а насправді російського) газу на нашому ринку за останні місяці зросла з 5 до 40%", - розповів "Апострофу" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Читайте також: "Поляки мають право на протест": Дуда прокоментував блокаду кордону і розсипане українське зерно

Втім, оскільки польські протестувальники наразі блокують всі вантажі, які їдуть до України, в тому числі й цистерни з автогазом, незалежно від його походження, можна говорити про те, що блокада має принаймні один позитивний момент. Хоча б тимчасово це ускладнює можливість постачання російського газу до України.

"Вже незабаром він може повністю зникнути з українського і європейського ринку. В кінці нинішнього року закінчується дія винятку в санкціях проти російських нафтопродуктів, зробленого для скрапленого газу. І підприємства з Польщі і країн Балтії втратять можливість завозити його з Росії", - зазначив у розмові з "Апострофом" експерт "Нафторинку" Олександр Сіренко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни

  • Вас може зацікавити:

Вибори, розбірки та ігри: чому польська політика заважає розблокувати кордон

Проблема зникне вже сьогодні: Туск анонсував розблокування військових та гуманітарних вантажів на кордоні