RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

У Росії готують безпрецедентну систему прослуховування телефонних розмов

Російська компанія InfoWatch Наталії Касперської розробила рішення, яке дозволить роботодавцям перехоплювати і аналізувати зміст розмов співробітників по їхнім мобільних телефонах.

Про це повідомляє видання Комерсант.

"Планується, що апаратний пристрій, встановлений в компанії, буде інтегровано з ядром мережі стільникового оператора, щоб він став довіреною базовою станцією оператора стільникового зв'язку. Потім ця базова станція буде перехоплювати голосовий трафік з мобільних телефонів, що перебувають в зоні її дії", — розповіла Касперська.

Вона уточнила, що у своєму новому рішенні компанія розглядає можливість використання декількох технологій розпізнавання мовлення. Читати розшифровки переговорів, записані в офісах, буде машина, а не людина, тому використання системи не призведе до порушення конституційного права громадян на таємницю зв'язку.

Мобільні телефони до останнього часу залишалися єдиним неконтрольованим каналом передачі інформації. Ліцензуванням пристроїв для неофіційного записування інформації займається ФСБ, на запит видання там не відповіли.

Джерело видання в російському стільниковому операторі розповіло, що близько півроку тому співробітники InfoWatch демонстрували прототип даної системи і розповідали, як можна виявити його роботу в мережі.

"Взагалі вона може працювати в мережі будь-якого мобільного оператора і без його відома", — стверджує співрозмовник.

Інший співрозмовник в службі безпеки одного з великих промислових підприємств Росії зазначає, що нове рішення InfoWatch підпадає під заборонені законом про оперативно-розшукову діяльність дії уповноважених суб'єктів і присікається спецслужбами.

"Не слід чекати послаблення закону, і треба розуміти, що кримінальними є навіть експерименти подібної спрямованості. Ми не планували і не плануємо впровадження описаних рішень, які порушують закон і права співробітників. Важко також повірити, що ініціатива йде від InfoWatch", — говорить джерело.

Як повідомляв "Апостроф", раніше засновник соціальної мережі Вконтакте і месенджера Telegram Павло Дуров порівняв путінську РФ з "людоїдським режимом".