RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Соціолог ухвалила росіянам страшний вирок

Російський соціолог Наталія Зорка заявила, що "особливий шлях" Росії приведе її в глухий кут.

Про це вона сказала в Литві на відкритій лекції в Інституті міжнародних відносин та політичних наук Вільнюського університету, передає інформагентство "Newsader".

"Країна поступово закривається. Це повна відмова від вітру змін, який подув на початку 90-х. Відмова від цієї парадигми та пошуку позитивної самоідентифікації всередині країни. Згідно з опитуваннями, сьогодні тільки третина населення вважає Росію європейською країною", — сказала Зорка.

Вона зазначила, що європейська ідея не змогла перемогти в Росії, внаслідок чого виявилося, що в країні було і є лише близько 6% людей, для яких європейські цінності дійсно важливі.

Соціолог констатувала, що покоління початку дев'яностих — покоління європейських надій — врешті решт стало переймати установки батьків. Вона підкреслила, що постімперський синдром в Росії так і не було подолано: для цього не вистачило запасу позитивних ідей, і сьогодні Росія перебуває поза часом.

"Якщо ми говоримо про бачення майбутнього, то головна проблема полягає в тому, що його немає. Жодних проектів "раю, якого можна досягти", в уяві жителів Росії не має. Люди йдуть вперед, постійно повертаючись назад. Жодного позитивного проекту для розвитку країни в результаті в наявності не виявилося", — сказала Зорка.

За її словами, ще однією характерною ознакою стану російського суспільства є страх. За твердженням Зоркої, люди тепер панічно бояться війни. При цьому не виключений варіант, що для нової хвилі ура-патріотичної мобілізації Кремль знову обере конфліктну стратегію.

Інші страхи, за її словами, природним чином пов'язані з економікою.

"Майже половина населення вважає, що Росія увійшла в глибоку економічну кризу. Очікування досить песимістичні", — підсумувала Зорка.

Як повідомляв "Апостроф", російський історик Марк Солонін порівняв ступінь впливу на росіян політичних режимів радянського диктатора Йосипа Сталіна і нинішнього президента РФ Володимира Путіна.