RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У Росії напророкували для окупованого Криму "антиросійську весну"

Російський журналіст Андрій Колесников прогнозує "російську весну" навпаки в окупованому РФ Криму.

Про це він пише у своїй колонці для Gazeta.ru.

"Сухi — в різних сенсах цього слова — новини з Криму виглядають вкрай тривожно. Таке ніякий Аксьонов не придумав би. У сенсі Василь Аксьонов, автор "Острова Крим". Мова навіть не про "ви тримайтеся", не про продовження строків будівництва Керченського мосту на два роки. Не про арешт мера Керчі. І не про те щиросердне зізнаня банкіра Андрія Костіна, який повідомив, що поява ВТБ в Криму для банку подібна смерті ("...це буде означати кінець банку"). Мова про більш прозаїчні сюжети", — зазначає журналіст.

"Жителі селища Нижня Кутузовка в районі Алушти скаржаться на проблеми з водою і готуються перекривати дорогу в знак протесту. Селище Краснокам'янка Великої Ялти залишився без води. В МУР РЕО "Гурзуф" повідомляють, що води немає і не передбачається. Влада закликає жителів Криму вже зараз запасатися дровами для опалення, не чекаючи ажіотажного попиту: "До 1 липня потрібно надати інформацію про школи, дитячi садки, про Фапи (фельдшерсько-акушерських пунктах) та лікарнi, які опалюються дровами, щоб вони вже зараз почали закупівлю твердого палива". Жителі Гурзуфа провели 26 червня в Ялті (в Гурзуфі їм цього зробити не дали) мітинг. За повідомленнями ЗМІ, влада планує знести їхні будинки, які нібито були незаконно побудовані поблизу "Артеку". За словами жителів Гурзуфа, на місці їхніх будинків планується будівництво селища для співробітників дитячого табору. Також у повiстцi мітингу, проведення якого було погоджено з місцевою владою, — питання про захоплення та забудові громадських пляжів, перекриття комунальних доріг, а також вирубку реліктових дерев у парках-пам'ятках "Артеку" та інших порушення", — перераховує Колесніков.

"Ну що ж, зрештою, ніхто кримчанам не обіцяв, що в дорозі будуть годувати. Крим для російського істеблішменту — взагалі не матеріальна, а символічна субстанція. Півострів вже виконав свою роль території-символу єдності нації, одного разу скріпив її — і досить", — вважає журналіст.

"Нація погано пам'ятає, чому Крим історично і культурно російський. Плутається у свідченнях. Як сказав один молодий чоловік, "Катерина II передала Крим Україні". Та це й не важливо. Символ повинен годуватися ідеями, не їсти, не пити, відчувати на собі всі родові принади російського політичного устрою. Брати участь в обмінній операції — новому соціальному контракті: відмова від політичних свобод і економічного благополуччя в обмін на Крим і почуття великої держави", — зазначив Колесніков.

"Поки протести на цій, по суті, забутої території носять властивий всій решті Росії характер: це не крик душі проти режиму, це мітинги за нього — в тому сенсі, в якому подають скаргу у вищу інстанцію, відокремлюючи доброго царя від незмінно поганих бояр. Не випадково гасла того ж гурзуфського мітингу, який начальство перенесло в Ялту, попередньо вивантаживши людей з автобуса, що прямував на цей узгоджений з владою захід, були схожі на рядки їх листа до ЦК КПРС з проханням розібратися і покарати недбайливих: "Путін! SOS! "Артек" знищує Гурзуф!", "Президент! Захисти свій народ!", — пише журналіст.

"Звідси питання: чи не почнеться саме на цій території-скрепе "Російська весна" навпаки? Чи не прийде вона звідти, звідки не чекали? І тут вже буде неможливо списати все на світову закулісу — на територію, що перебуває під санкціями, їй ходу точно немає", — зазначив Колесніков.

"Проблема в тому, що Крим стає двічі символом. Другий раз — символом усього безладного, байдужого, цинічного, непродуктивного, неефективного, що тільки може існувати в автократичної системи. Якщо півострів комусь з федерального політичного і фінансового класу потрібен, то виключно з авантюристичних міркувань, та й то таких сміливців не занадто багато і вони, як слід, наприклад, з інтерв'ю Микити Михалкова, вимагають для себе юридичних гарантій. При повному розумінні того, що їх в Криму ніхто і нікому дати не може. Включаючи навіть президента, до якого апелюють люди, чиї соціальні права безоглядно зневажаються", — пише колумніст.

"Ці люди поки ще не зрозуміли, що немає в Росії ніяких соціальних прав. Всі без винятку права тут — політичні. І якщо у вас забирають будинок, лікарню, воду — ця проблема не соціальна, а політична", — підсумовує російський журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", посол України у Фінляндії Андрій Олефіров пояснив, чому президент РФ Володимир Путін відповість за аннексований Крим.