RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Лукашенка назвали кількість жертв сталінських репресій

В період з 1920-х по 1950-ті роки на території радянської Білорусі жертвами репресій стали понад 235 тисяч чоловік.

Про це в ході "круглого столу" з питань спорудження меморіалу в Куропатах (урочище на околиці Мінська) заявив перший заступник голови КДБ генерал-майор Ігор Сергієнко, передає "Наша Нива".

"Я не зводив би все саме до 1937 року. Це був пік репресій... Початок репресій припадає саме на 1920-ті роки... Хотів би навести деякі цифри щодо архівів Комітету держбезпеки. Зрозуміло, що в роки Великої Вітчизняної війни частина архівів була знищена, але ця частина зовсім незначна. Тому сьогодні, спираючись на фактичні цифри, я можу сказати: по кримінальних справах судовими і несудовими способами — було репресовано 235,5 тисячі чоловік (Ігор Сергієнко не врахував тих, хто був репресований без порушення кримінальних справ, наприклад, депортованих у Сибір селян. — ред). Це за весь період — з 1920-х по 1950-ті роки. Це справи, що знаходяться в Центральному архіві КДБ і архівах обласних управлінь, які стосуються і позбавлених волі, і розстріляних. З них 176 тисяч були реабілітовані...", - сказав представник КДБ.

Сергієнко також підкреслив, що сьогодні ні в кого не викликає сумніву те, що в Куропатах лежать люди, які були безвинно, незаконно розстріляні в 1930-1940-і роки... Сьогодні про Куропати можна говорити як про великий цвинтар національного масштабу, де покояться такі ж люди, які гинули і в Бобруйську, Борисові, Вітебську, Гомелі, Могильові, Мозирі, Орші, Полоцьку, Слуцьку, Червені. У вивчених справах вказується 11 таких місць. Створюючи пам'ятний знак, ми віддамо данину пам'яті всім загиблим, незалежно від того, де це сталося", — сказав Сергієнко.

Як повідомляв "Апостроф", у ніч на 23 лютого невідомі в масках і з дерев'яними загостреними палицями напали на табір активістів в Куропатах.

Зазначимо, що в 1988 році в Куропатах пройшла масова антирадянська демонстрація і перша хода до місця поховань під гаслами засудження ідей сталінізму. Ходу було розігнано внутрішніми військами із застосуванням сльозогінного газу, що викликало реакцію обурення в суспільстві і привернуло увагу до Куропат.