RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Приватна розвідка США пояснила, чому Кавказ змушений співпрацювати з Росією

Експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor пояснили, чому Грузія, Вірменія і Азербайджан змушені співпрацювати з РФ.

Про це йдеться у звіті експертів Stratfor, наявному в розпорядженні "Апострофа".

У повідомленні наголошується, що гірський Кавказький регіон демонструє протистояння між Росією і Заходом, оскільки гірські ланцюги Великого і Малого Кавказу є ступенем захисту для країн Кавказу від Росії.

Аналітики відзначили, що Грузія в останнє десятиліття була сильно орієнтована на Захід і проводила більш тісну інтеграцію з Європейським союзом і НАТО. Це поставило її в протиріччя з Росією. Зміна геополітичних обставин в останні місяці, однак, змусила грузинську владу налагоджувати більш прагматичні відносини з Росією. Тбілісі і Москва розвинули більш сильні економічні та енергетичні зв'язки, і Грузія озвучила плани пом'якшити ізоляцію Абхазії і Південної Осетії. У той час як Грузія навряд чи відмовиться від своїх західних інтеграційних зусиль, вона все більше готова працювати з Росією до тих пір, поки не отримає гарантій у сфері безпеки з боку Заходу.

Вірменія є залежним союзником Росії. Конфлікт в нагірному Карабасі свідчить про триваюче протистояння між Вірменією і Азербайджаном. Росія ж прийняла нейтральну позицію при ескалації бойових дій в квітні минулого року. Тому Вірменія розчарувалася в Москві через відсутність безпеки і політичної підтримки в цьому конфлікті. Але відсутність у Вірменії альтернативних партнерів не залишає Єревану вибору, крім як зберегти своє стратегічне партнерство з Росією, і це незважаючи на те, що співробітництво у сфері безпеки між Москвою і Баку активізувалося в останні місяці.

Зміцнивши свої позиції в якості головного арбітра в конфлікт між Вірменією і Азербайджаном, Росія може використовувати нагірно-карабахський конфлікт для досягнення своїх стратегічних інтересів в обох країнах. Азербайджан тісно співпрацює з Росією, і він зацікавлений у наколюванні ситуації в нагірному Карабасі час від часу. Вірменія поки що не може дозволити собі зробити великий крок самостійно. Поки зберігається протистояння, жодна зі сторін не може зробити великий крок у конфлікті, не досягнувши порозуміння з Росією в першу чергу.

Докладніше про те, чому Україна та інші сусіди приречені на конфлікт з Росією, читайте в матеріалі "Апострофа".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЕкс-СРСР
Теги: