RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Будуть вмирати білоруси: у Польщі зробили гостру заяву з приводу війни з РФ

У разі військового конфлікту між Польщею та РФ, Білорусь повинна буде прийняти удар на себе і виконувати роль буфера.

Про це в інтерв'ю "Радыё Свабода" з приводу своєї статті в Rzeczpospolita заявив колишній заступник головного редактора цієї газети, а нині – директор з питань стратегії Warsaw Enterprise Institute Анджей Таляга.

"Буфер — це означає, що вмирати на війні з Росією будуть білоруси, а не поляки. Це егоїстична національна політика. Таку ж функцію Польща зараз виконує для Німеччини. Саме тому німці і підтримували приєднання Польщі до ЄС і НАТО, щоб у разі гіпотетичного конфлікту з Росією, він проходив на території Польщі, а не Німеччини", - каже Таляга.

Він визнає, що Польща веде щодо Білорусі егоїстичну національну політику і зазначає, що країна буде підтримувати того, у кого в руках буде реальна влада.

"Якщо опозиція не в змозі використати шанс, то у нас немає вибору. Якщо ми бачимо, що Лукашенко не може відмовитися від репресій, а реальна влада в його руках, то що ми повинні зробити, відвернутися від нього?", - говорить експерт.

Таляга уточнює, що якщо Лукашенко не зможе втримати владу в країні, то Польщі потрібно буде співпрацювати з тим, хто отримає цю владу. При цьому зазначає, що не вірить у сили опозиції.

"Опозиція зробила з себе посміховисько і повинна трошки попрацювати над собою. А Лукашенко сьогодні хоч якась гарантія, що російські війська не залишаться після навчань "Захід-2017" в Білорусі. А якщо залишаться, то що ж ... Свої війська, ми і так не направимо до Білорусі, щоб вони там боролися з Росією. Для Польщі це буде несприятливо", - зазначив Таляга.

Як повідомляв "Апостроф", міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський зробив гучну заяву про репресії в Білорусі.