RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Литві загрожує поява проросійських "народних республік" - The Guardian

Сержант відділу стратегічних комунікацій Міноборони Литви Томас Сепоніс вважає, що країні реально загрожує створення проросійських "республік" Росією.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню The Guardian.

За його словами, російські політики заговорили про "Новоросію" ще в 2003 році. Однак тоді на це ніхто не звернув увагу. За його словами, в ЗМІ і соцмережах кремлівські діячі ставлять під питання право Литовської республіки на існування і намагаються переконати, що в країні нібито утискають права російськомовних. У якості прикладу Сепоніс наводить висловлювання лідера ЛДПР Володимира Жириновського. "Він вважає, що східна частина Литви повинна відійти до Білорусі, а західна — до Росії", — зазначив військовий.

Сепоніс розповів, що його команда знайшла в Facebook акаунти з картами Балтійського регіону, де на місці розташування Литовської республіки зображені аналоги так званих "ДНР" і "ЛНР". Він зазначає, що на перший погляд карти здаються фахівцям абсурдними, однак при правильній подачі вони можуть бути дієвим інструментом.

"Вам не обов'язково видавати стовідсоткову брехню. Досить підкинути вибіркову інформацію — і ось у вас вже відмінні карти на руках. Не всі ж є істориками і політиками, а пересічні громадяни погано розбираються в таких речах", — розповів Сепоніс.

При цьому він зазначив, що кожен громадянин Литви є потенційною мішенню для ворожої пропаганди.

Як повідомляв "Апостроф", президент Литви Даля Грібаускайте не виключила можливість агресії РФ проти держав Балтії.