RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Німецький божевільний: в мережі пригадали відео історичної посадки літака біля Кремля

Сьогодні, 28 травня, виповнюється 30 років з моменту резонансного інциденту в центрі Москви, коли біля Собору Василя Блаженного приземлився легкий літак "Сессна-172 Скайхок", за штурвалом якого перебував німецький пілот-любитель Матіас Руст.

Відео з приземленням Русту опубліковано на YouTube.

Також публікуємо схему польоту Мартіна Руста.

Зазначимо, що 28 травня 1987 року Руст на невеликій висоті під жвавою повітряною трасою перетнув кордон Фінляндії і СРСР біля міста Кохтла-Ярве і взяв курс на Москву. Через деякий час літак "Сессна-172 Скайхок" був виявлений радянськими ППО, але команда знищити літальний апарат не надходила. Також на перехоплення Русту піднялися винищувачі, але через малу швидкість "Сессни" супроводжувати її не вдалося.

Під час польоту Русту в районі Пскова, де проходили навчальні польоти ВПС СРСР, "Сессні" випадково присвоїли ознаку "свій". Близько 19:00 28 травня 1987 року Руст приземлився в Москві біля Собору Василя Блаженного і почав роздавати автографи. Через годину його заарештували, а потім засудили до чотирьох років в'язниці за хуліганство, однак Руст повернувся у ФРН вже у 1988 році.

Після цього інциденту в радянській армії пройшли масштабні перестановки. Всього було притягнуто до відповідальності 34 офіцери і генерали. Було замінено фактично все керівництво Міноборони СРСР. Значне число високопоставлених офіцерів СРСР назвали політ Русту операцією західних спецслужб. Сам німець заявив, що зробив це за політичними переконаннями.

Як повідомляв "Апостроф", журналісти опублікували раніше невідоме відео похорону радянського вождя Йосипа Сталіна.