RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як в СРСР: WP розвінчало пропаганду бойовиків "ДНР-ЛНР"

Підконтрольні бойовикам "ДНР" і "ЛНР" медіаресурси використовують модель пропаганди часів СРСР, вдаються до стереотипів і реанімують культ особи Йосипа Сталіна.

Про це пише видання The Washington Post.

Видання зазначає, що в 1980-х роках телебачення стало головним елементом радянської медійної культури, а зараз воно є основним джерелом новин для росіян і українців.

"Східноукраїнський пейзаж вугільних шахт, заводів і сталеливарних заводів - це радянський період, де комуністична ностальгія і важка промисловість мають відношення до багатьом людям. Спадщина колишнього Радянського Союзу вимальовується в колективній підсвідомості. Так що новини тут (на підконтрольних бойовикам територіях, - ред.) поставлені, щоб підкреслити мудрість і щедрість держави - як це було за часів СРСР", - пише видання.

Зокрема, наводиться передача сепаратистського телеканалу "Новоросія ТВ", де причина війна на Донбасі показана в стилі радянської пропаганди: працьовиті громадяни "російського світу" виступили проти імперіалістичного Заходу.

Також говориться, що основою пропаганди бойовиків "ДНР" і "ЛНР" є низькобюджетні історичні передачі, головний меседж яких: "твої предки воювали проти фашистів, а ти повинен продовжити цю битву".

"Пропаганда про фашистів - дуже ефективна і вплинула на громадську думку в Росії. Це не безглуздий атавізм - вони знають, що це працює", - сказав Крістін Рот-Гей, викладач історії Росії в Лондонському університетському коледжі.

Підкреслюється, що лідери бойовиків значно більше "радянські", ніж президент РФ Володимир Путін.

"Сам Путін - це форма розваги, споживчий продукт. Згадайте фото Путіна з голим торсом. Створення з [Леоніда] Брежнєва або [Микити] Хрущовських секс-символів було б немислимо в радянському контексті", - додав Крістін Рот-Ей.

Також видання наводить у приклад спроби бойовиків за прикладом СРСР організовувати масові спортивні заходи. Так, у березні молодь в Донецьку влаштувала пробіжку з комуністичними і сепаратистськими прапорами на підтримку здорового способу життя.

"Ці історії призначені для підвищення морального духу, створюючи ілюзію самодостатності й відроджуваної індустрії. Насправді відколовся схід не міг функціонувати без підтримки Москви", - пише видання.

Ностальгія з приводу втраченої епохи Росії межує з карикатурою. На Донбасі це стало "дивною підробкою історичної пам'яті", - каже Олександр Кларксон, викладач європейських досліджень в Королівському коледжі Лондона.

"Путінська медіа-машина вибирає шматочки радянської або царської пам'яті, яка в будь-який момент знаходить її корисною для своєї порядку денного, а потім підсилює її, використовуючи сучасні засоби масової інформації, щоб вразити аудиторію", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", один з сепаратистських каналів продемонстрував сюжет про благоустрій Слов'янська, ка ніби в цьому була заслуга бойовиків.