RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Навчання військ Путіна в Білорусі: військовий експерт розповів, чого варто побоюватися Україні та НАТО

Військовий експерт Олександр Гольц вказав на моменти, яких варто побоюватися Україні і НАТО в зв'язку з навчаннями російських військових "Захід-2017" в Білорусі.

Про це він написав у колонці на сайті "Ежедневный журнал".

"Насправді і натовці, і українські генерали мають деякі підстави для побоювань. Тут доречно згадати, що українська криза розпочався 26 лютого 2014-го з "раптової перевірки" російських військ, оголошеної Володимиром Путіним", - відзначає експерт, додаючи, що "перевірка" використовувалася як прикриття для розгортання на кордоні з Україною 40 тисяч військовослужбовців.

"Надалі Москва дуже спритно маніпулювала Віденським документом, що вимагає обов'язкової присутності іноземних спостерігачів, якщо чисельність задіяних військ перевищує 8 тисяч учасників. Російські стратеги заявили, що проводиться не одне, а кілька незалежних і не пов'язаних між собою навчань. А тому залучати іноземних спостерігачів ніхто не зобов'язаний", - нагадує Гольц, припускаючи, що такий маневр може бути використаний і цього разу.

Також експерт вважає, що підстави для побоювань є в зв'язку з розміщенням важких озброєнь в Білорусі.

"У разі бойових дій першочергова задача російської армії - пробити через Литву коридор з Білорусії в Калінінградську область. І для цього щось досліджує завчасно розмістити в Білорусії важкі озброєння", - говорить він.

Гольц відзначає, що інтерес представляють також майбутні маневри, в яких будуть задіяні підрозділи трьох дивізій, створені в 2015 році.

"Схоже, що іноземним спостерігачам їх демонструвати не будуть. І ретельно охороняється секрет тут, швидше за все, зовсім не висока боєготовність ударних з'єднань. А низька. У російській армії вона визначається ступенем укомплектування військ", - припускає експерт.

При цьому він зазначає, що з огляду на недоукомплектованість, а значить і небоєготовність дивізій, НАТО не варто хвилюватися.

Як повідомляв "Апостроф", в Генштабі ЗСУ назвали головну небезпеку навчань Захід-2107 в Білорусі.