RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Правозахисник розповів, як влада РФ веде тотальне стеження за росіянами

За жителями Росії здійснюється тотальне стеження з боку спецслужб, які нічим не обмежені в цих діях.

Про це повідомляє "Новая газета" з посиланням на главу Міжнародної правозахисної групи "Агора" Павла Чікова.

За словами правозахисника, російські суди в 98% випадків задовольняють клопотання на прослушку, при тому що не можуть проконтролювати якість виконання рішення.

"У вас також практично немає шансів довести в російському суді, що стеження за вами велося незаконно", - додає він.

Також Чіков зазначає плачевну ситуацію з незалежними ЗМІ, яких в РФ практично не залишилося, а ті, що залишилися постійно відчувають тиск і самі стають об'єктами стеження.

"Схоже, російська влада збираэ максимально можливий обсяг інформації про всіх, хто знаходиться в зоні досяжності. Відбитки пальців повинні складати не менше 25 мільйонів чоловік, і йдеться не тільки про злочинців. Моряки, призовники, рятувальники, іноземці, які претендують на отримання виду на проживання, російські громадяни, які отримують закордонний паспорт, і т. д.", - також зазначає правозахисник.

При цьому він нагадує, що тільки в Москві встановлено майже 130 000 камер відеоспостереження.

Стеження посилилося після прийняття "пакету Ярової". Тепер оператори зв'язку та інтернет-сервіси зберігають гігантські обсяги інформації про користувачів, аж до невідправлених чернеток.

За словами Чікова, стеження за громадянами проводиться за їх рахунок. При цьому не можна говорити про збереження даних, або про те, що вони допомагають розкривати, а тим більше запобігати злочинам і боротися з тероризмом.

Раніше в інтерв'ю "Апострофу" військовий експерт Олексій Арестович розповів, як спецслужби Путіна "працюють" з українцями в соцмережах.