RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Поки промацують: в РФ розповіли, як люди Трампа будуть тиснути на Кремль

Російський політолог Лілія Шевцова вважає, що говорити про поліпшення відносин між США і Росією на даний момент не представляється можливим.

У своїй колонці для "Апострофа" вона наводить положення, які будуть визначати відносини між Вашингтоном і Москвою в найближчій перспективі.

"- взаємна недовіра між Вашингтоном і Москвою і надзвичайно високий рівень їх взаємної підозри;

- консенсус американської еліти в її ставленні до Росії як до ворога, що стало наслідком перетворення Росії в політичний фактор всередині Америки;

- обмеження самостійності президента Трампа в його політиці щодо Москви і широкі повноваження антиросійськи налаштованого Конгресу в цьому питанні", - пише вона.

При цьому політолог зазначає, що Москва зацікавлена в зниженні градуса конфронтаційності, але без втрати обличчя. При цьому можливості для такого маневру поки відсутні.

"Тому можна очікувати, що ці відносини будуть нагадувати "сльотаву осінь", але без бажання обох сторін перетворити їх у "холодну зиму". Принаймні, до кінця путінського правління. Варто враховувати й те, що Трамп у своїй політиці буде більш непередбачуваний, ніж Путін", - прогнозує Шевцова.

Політолог звертає увагу на сигнали спецпредставника США по Україні Курта Волкера, про те, що мінський процес не дає і не дасть результату, але Вашингтон не збирається ховати цей формат і брати на себе відповідальність за вихід із війни.

"Волкер і що стоїть за ним команда "дорослих хлопців" (в першу чергу Мэттис) будуть намагатися знайти механізм тиску на Москву, при цьому змушуючи Берлін і Париж демонструвати більше активності", - вважає політолог.

Шевцова зазначає, що загроза розриву відносин з Москвою являє собою "риторичний шантаж", так як в Америці розуміють, що ізоляція Росії тільки посилює її агресивність. В такому разі більш серйозним інструментом тиску, на думку політолога, стане введення в активну дію санкційного пакету, який схвалив Конгрес.

Детальніше читайте в повному тексті колонки Шевцової на "Апострофі": "Нова ситуація: Кремль не знає, як піти з Донбасу".