RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Витончена форма контролю: Каспаров розповів про хитру стратегію Кремля з його пропагандою в РФ

Сучасна пропаганда Кремля орієнтована не на нав'язування однієї точки зору, а на руйнування самої концепції правди.

Про це в інтерв'ю виданню Realist повідомив чемпіон світу з шахів, громадський і політичний діяч Гарі Каспаров.

"Звичайно, нинішня ситуація відрізняється, наприклад, від гітлерівської Німеччини – в Росії є видимість, не те, щоб свободи слова, а можливості висловлювати іншу точку зору. Але це, як раз, просто нова, більш витончена форма контролю за суспільством. Якщо газета "Правда" давала єдино вірну точку зору та вибір був між газетою "Правда" і Першим каналом, які говорили одне і те ж, то сьогоднішня пропаганда, треба віддати належне Путіну і КДБ, вийшла з абсолютно іншою концепцією – не вдовбування однієї точки зору, а просто руйнування самої концепції правди, і перетворення її на відносну цінність. І це, насправді, стало головним відкриттям путінської пропаганди, яка йде на інший світ і на ті верстви російського суспільства, які можуть скласти базу для опозиції", - підкреслив Каспаров.

Також він розповів, для чого в РФ досі існують відносно незалежні ЗМІ.

"Є медійні політичні структури, які мають, умовно, карт-бланш на досить жорстку критику влади, при цьому кожен фіксовано підтримує якесь дуже важливе для Кремля рішення. Наприклад, поширення інформації про те, що російські спецслужби не має ніякого відношення до вибухів будинків у Москві і до трагедій Беслана і "Норд-Осту". Якщо це буде говорити Перший канал, це спрацює на більшість росіян, але думаючі люди будуть реагувати критично і негативно. А, от, якщо це буде говорити журналіст, що критикує Путіна за корупцію, то зовсім інший виходить сенс і враження", - каже опозиціонер.

Він вказав, як саме працюють подібні ЗМІ.

"У Росії ці методи були випробувані вже буквально з початку путінського правління, коли почали створюватися ось ці численні веб-сайти, що виглядали, як об'єктивні джерела інформації. Але завжди вони містили певну частину кремлівського меседжу. Цей меседж був не одноканальним, як у часи газети "Правда", а розпилювали по поверхні, тому досить складно відстежити всю концепцію. Більшість тих, хто транслює цей меседж – журналісти і політологи, які цілком можуть говорити розумні опозиційні речі з інших питань", - сказав Гарі Каспаров.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Нідерландах заявили про масштабні фейки з боку Росії.