RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Виведення військ РФ з Сирії: аналітик розповів про плани Путіна відкрити другий фронт

Після виведення частини своїх військ з Сирії Росія почне битву на дипломатичному фронті.

Таку думку у своїй колонці на "Апострофі" висловив аналітик-міжнародник Ілія Куса.

За його прогнозами, 2018 й рік буде для Москви роком переговорів. В даному контексті він згадує конгрес в Сочі, на якому будуть зібрані всі учасники конфлікту в Сирії, переговори в Астані та в Женеві.

"Зараз вони конкретно активізуються на дипломатичному фронті, тобто будуть тиснути на решту угруповання. У військовому плані їм уже не потрібно стільки солдатів, оскільки зараз сирійський уряд контролює більшу частину територій", - зазначає Куса, додаючи, що залишки військ будуть перекинуті зі східної частини для придушення останніх анклавів "ІДІЛ".

Аналітик припускає, що Росія спробує залучити до переговорів курдів.

"Чим вони можуть торгувати? Зараз все буде залежати від переговорів з курдами. Росія намагається зробити так, щоб сирійські курди брали участь в переговорах, а Туреччина виступає різко проти цього. Москва буде думати про якийсь форматі або навіть етнічно змішаної делегації, щоб якимось чином допустити курдів до переговорів ", - говорить Куса.

За його словами, переговори з курдами є ключовими для майбутнього Сирії. У разі домовленості в країні запанує мир.

"Тому що це найбільші сили в Сирії - з одного боку, проамериканський арабсько-курдський альянс, а, з іншого боку, сирійський уряд. Всі інші угруповання або зіллють, або надійдуть якимось чином за законами національного примирення: для частини амністія, частина в тюрму, а частина просто втече в сусідні країни, як це було на південному сході Сирії, коли була захоплена велика частина кордонів і ті всі угруповання втекли до Йорданії, так як фінансувалися йорданським урядом", - відзначає аналітик.

Також він припускає, що Росія може почати торгувати нафтовими і газовими родовищами, які були захоплені сирійськими силами за допомогою російських військ.

Предметом торгів може стати і допуск іноземних компаній до відновлення інфраструктури.

"Багато компаній хочуть зайти в Сирію, щоб відбудувати її. Наприклад, саудівців і катарців не пускають. І багато російських компаній зайшло туди, щоб зараз вкладати гроші. По суті, вони ставлять сирійську економіку в залежність від своєї. І зараз стоїть питання, чи допустять вони турків до цього процесу", - говорить Куса.

Не виключено також, що переговори можуть вестися і з приводу обміну полонених.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Путін переходить на інший фронт: навіщо Росія виводить війська із Сирії.